De Papengang, het grauwe en volgens velen meest naargeestige steegje van Groningen, wordt de komende maanden omgetoverd tot een kleurrijke, artistiek verantwoorde entree van het Groninger uitgaansgebied.

De gemeente Groningen, de Groningen City Club, ondernemers en pandeigenaren hebben geld beschikbaar gesteld om de nauwe verbinding tussen de oosterstraat en de Peperstraat grondig op te frissen.

Mede-initiatiefnemer van de restyling, nachtambassadeur en voormalig nachtburgemeester Chris Garrit, is blij dat het initiatief weer een stap verder is. ,,Ik loop er al rond sinds mijn 16de. Al die jaren denk ik: wat een afgekloven bende. Normaal lopen er met Eurosonic duizenden mensen langs. Het is de ingang tot de Peperstraat, de nachtstraat van Groningen. Dat moet beter.”

Gemeente en ondernemers trekken de knip

Enkele maanden geleden werden daarom de krachten al verenigd. Nu er geld is toegezegd, kan de grauwe, donkere steeg daadwerkelijk worden aangepakt. De pandeigenaren hebben als tegenprestatie toegezegd de gevels op te knappen. Garrit en zijn medestanders zijn bovendien verantwoordelijk voor het bijhouden van de Papengang.

De Papengang wordt voorzien van kleurrijke verlichting. ,,Het wordt een heel spektakel”, weet Garrit. De blinde muren in de steeg die nu of grijsgrauw zijn of beklad met graffiti, worden omgetoverd tot een permanente expositieruimte voor kunstenaars. ,,Daarvoor zijn we begonnen met het zoeken naar jong en oud talent. Zij kunnen zich melden om elk een deel van de steeg te schilderen.”

De kunstwerken blijven er niet permanent. ,,Elk jaar willen we het werk vernieuwen. De Papengang wordt daarmee een doorlopende expositieruimte.” Garrit denkt dat er in de Papengang plek is voor het werk van acht tot vijftien kunstenaars.

Opening vernieuwde steeg in voorjaar

Bij het pleintje moet een watertappunt komen, of zoals Garrit zegt, een nachtkraan. ,,Eeuwen terug zat op die plek een waterput waaruit, zo zeggen ze, het schoonste water van de stad gehaald werd.” Voor de stappers is het tappunt een goede voorziening. ,,Die heb je verder niet in de binnenstad.”

De Papengang moet in het voorjaar in zijn vernieuwde kleurrijke glorie te bewonderen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen