Vandaag in de horecarubriek: Een tattoo voor elke nieuwe FLFL-zaak (of zeg maar falafel)

Jesse Huisman, mede-eigenaar van vegetarisch restaurant FLFL in Groningen. Foto: Duncan Wijting

Cafés, restaurants en hotels brengen leven in de brouwerij. Maar het is doods in de horeca. In een korte serie belichten wij de situatie. Vandaag: vegetarisch restaurant FLFL in Groningen.

De vrienden Jesse Huisman (35) en Daan Jochemsen (33) uit Groningen draaien, ondanks corona, goeie zaken met hun vegetarische restaurant FLFL. Dat staat voor falafel.

Huisman woonde ooit vijf jaar in Israël waar hij verslingerd raakte aan dit vegetarische Arabische gerecht. Het ziet er, met een beetje toegeknepen ogen, uit als een portie bitterballen, maar in werkelijkheid zijn het gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten. Gezond! En volgens Huisman en Jochemsen heel erg lekker.

Begonnen vanuit een fietskar

Ze begonnen hun falafel-avontuur vanuit een fietskar op de Vismarkt en openden bijna drie jaar geleden hun piepkleine restaurant FLFL in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat (nu genomineerd voor beste vegetarische restaurant van Nederland). De loop zat er snel in, de vraag was groot en ze besloten hun fietskar alvast naar het Zerniketerrein te verkassen. Later openden ze op Zernike Campus hun tweede zaakje.

Aan de Carolieweg begonnen ze vlak voor de eerste lockdown hun vegetarische eethuisje Curry. Eenmaal open, beseften ze dat ze beter waren in falafel. ,,Mensen krijgen bij ons wat ze verwachten. We serveren altijd hetzelfde, net als McDonald’s, maar dan gezond en lekker.

En nu is het corona. Balen natuurlijk, maar het is nog vol te houden. ,,Die eerste lockdown zijn we twee weken dicht geweest en hebben we alles verbouwd. Daarna zijn we met de afhaal begonnen. De pinautomaat staat buiten, geen mens hoeft naar binnen. We draaien redelijk’’, zegt Jochemsen. Ze zijn momenteel druk bezig met hun eerste FLFL-tentje buiten Groningen, te weten in Utrecht, naast de Dom.

Snoeihard werken

Wetenswaardigheid: voor elke nieuwe zaak die Huisman en Jochemsen openen, laten ze een tattoo zetten van het logo van de zaak. ,,Het logo van Curry moet ik nog laten weghalen’’, zegt Jochemsen.

Hebben ze dan helemaal geen last van corona? Jazeker wel. De omzet is fiks minder. ,,We werken snoeihard om door te kunnen. Tot nu toe is het gelukt’’, zegt Jochemsen.

Hij vindt de huidige maatregelen op z’n minst merkwaardig. ,,Het slaat gewoon helemaal nergens op dat de horeca zo veel klappen krijgt. Kappers mogen open en wij niet.’’

Hij hoopt dat de horeca gauw open mag. ,,Heel Groningen leeft op de horeca en die mooie kleine restaurantjes. Die mogen niet omvallen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen