Vangrails langs kanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos komt er toch

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van gemeente Westerkwartier. Foto: gemeente Westerkwartier

Volgend jaar wordt begonnen met de aanleg van een vangrails langs het Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos.

B en W van de gemeente Westerkwartier stellen voor aan de gemeenteraad om hiervoor het benodigde krediet beschikbaar te stellen. De bijdrage van de gemeente blijft beperkt, nu het het ministerie van infrastructuur en waterstaat onlangs heeft besloten om 131.000 euro voor dit doel uit te trekken. Ook de Friese gemeente Achtkarspelen draagt financieel bij.

Twee bestuurders verdronken

Volgens wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier,verkeer) wordt de zogenoemde geleiderails aangelegd over een traject van 5,5 kilometer. Rijbaan en berm langs het kanaal zijn ter plaatse erg smal. Dat leidt tot een verkeersonveilige situatie. Meermalen raakten voertuigen hier de afgelopen jaar te water. In 2017 en 2018 kwamen twee bestuurders als gevolg van verdrinking om het leven.

Veel discussie

In de gemeenteraad van de voormalige Grootegast was de aanleg van de vangrails jarenlang een punt van discussie. De lokale partij VZ2000 was indertijd groot voorstander van het aanbrengen van Deze fysieke afscheiding tussen het wegdek en het kanaal. Zij vond hiervoor indertijd geen raadsmeerderheid.

Overheden op één lijn

Inmiddels is VZ de grootste partij in de gemeenteraad van de gemeente Westerkwartier. VZ slaagde er twee jaar geleden in om de aanleg van de vangrails op te nemen in het coalitieprogramma. De eigen wethouder Dijkstra-Jacobi is er nu in geslaagd om alle betrokken overheden die hierbij betrokken zijn, op één lijn te krijgen. Zij verwacht dat de vangrails tegen de zomer van volgend jaar is gerealiseerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen