FOTO ARCHIEF DVHN

Varend erfgoed visitekaartje Veendam

FOTO ARCHIEF DVHN

Historische schepen als visitekaartje. De gemeente Veendam wil varend erfgoed vrijstellen van liggelden om de komst van historische schepen te stimuleren.

De gemeente Veendam denkt al langer na over manieren om (vooral in de wintermaanden) meer sfeer in het centrum van Veendam te krijgen. Een van de opties is om, bijvoorbeeld in het Oosterdiep, aan de Blankensteinkade en in het haventje aan de Molenstreek, ruimte te reserveren voor historische schepen. Dit varend erfgoed moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Uitstraling

Het moet gaan om voormalige bedrijfsvaartuigen die een ‘bepaalde’ uitstraling hebben; schepen die zijn opgenomen in het Nationaal Register varende monumenten van de Federatie Oude Nederlandse Vaartuigen (FONV). Geen scheepswrakken dus of opknappertjes die door hun eigenaren voor langere tijd worden afgemeerd in een haventje waar geen liggeld betaald hoeft te worden.

De antieke schepen moeten meer bezoekers naar het centrum lokken, die (als ze de schepen hebben bekeken) wellicht ook nog wat euro’s uitgeven in winkels of culturele instellingen als het Veenkoloniaal Museum.

Aantrekkelijke sfeer

‘Deze schepen zorgen voor een aantrekkelijke sfeer, passend bij het culturele erfgoed van Veendam en dragen zodoende bij aan de toeristische promotie’, zo staat in het voorstel over een nieuwe liggeldverordening dat binnenkort door de politiek wordt besproken. Veendam is niet de enige gemeente in de regio die het promotioneel belang van oude schepen inziet.

In Winschoten is de Renselkade pleisterplek voor varend erfgoed. Veendam refereert aan het scheepsbouwverleden van Veendam en omstreken. Vooral in de negentiende eeuw speelden schepen uit Veendam en en Pekela een belangrijke rol in de zeilzeevaart. De historische schepen dragen bij aan het promoten van het maritieme heden en verleden van Veendam, zo wordt gesteld.
 

In de plannen mogen historische schepen dan vrijgesteld worden, voor de reguliere recreatievaart gaan de liggelden met twee euro per overnachting omhoog. Het nieuwe tarief (acht euro) is niet langer berekend op basis van de afmetingen van een schip, maar geldt voor elk schip. De afgelopen drie jaar is er gemiddeld 4750 per jaar aan liggelden geïnd. Dit is op basis van ongeveer 800 overnachtingen per jaar.

Een verhoging leidt bij een gelijkblijvend aantal overnachtingen tot extra inkomsten van ongeveer 1600 euro.

menu