Vastgoedbeleggers: Geen FOC buiten de stad

Een Factory Outlet Centre (FOC) in een bestaand winkelgebied in het Noorden? Graag! Een FOC op een nieuwe plek buiten de stad, zoals de TT-locatie bij Assen? Niet doen! Dat is de boodschap van een brief die Detailhandel Nederland, beleggersvereniging Vastgoed Belang en de IVBN, de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed Nederland hebben gestuurd aan de colleges van Gedeputeerde Staten in Groningen, Drenthe en Friesland.

Directeur Frank van Blokland van de IVBN zegt dat de provincies een duidelijk standpunt moeten innemen over de vestiging van een FOC. ,,Als de provincies zeggen dat zo'n complex op een plek buiten bestaande winkelgebieden niet gewenst is, dan stel je gemeenteraden niet voor een dilemma zoals laatst in Assen. Daar leeft de gedachte dat als Assen ‘nee' zegt tegen zo'n centrum, deze vervolgens wel in Zuidbroek, Winschoten of Drachten komt.”

Volgens Van Blokland is dat dilemma veroorzaakt doordat de provincies geen visie hebben op detailhandel of op de vestiging van FOC's. Het is de hoogste tijd dat de provincies hier een standpunt over innemen, vindt Van Blokland. Zonder duidelijk beleid spelen initiatiefnemers van een FOC gemeenten tegen elkaar uit.

Volgens de drie partijen leidt de vestiging van een FOC buiten de bestaande winkelgebieden tot ‘verdringing en kannibalisering van perspectiefrijke winkellocaties'. Winkelcentra zouden dan weinig toekomst meer hebben. Volgens de vastgoedpartijen zou vestiging van een FOC binnen bestaande winkelgebieden juist een versterking betekenen.

Op de foto: Voor deze plek nabij de TT Hal in Assen bestaan plannen voor de vestiging van een Factory Outlet Centre. Foto Archief DvhN/Marcel Jurriaan de Jong

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.