Veehouder uit Blijham: 'Natuurclub IVN in Ter Apel is medeschuldig aan dierenmishandeling'

Koeien in de stal in Blijham. Foto: Jeroen Kelderman

Natuurvereniging IVN uit Ter Apel is medeschuldig aan dierenmishandeling, omdat ze de bouw van een stal voor 700 stuks melkvee in Blijham tegenhoudt.

Dit zei de Blijhamse veehouder Wim Verweij maandag in een emotioneel betoog voor de Raad van State in Den Haag. Hij hield voor de drie rechters een halsband omhoog. Een van zijn koeien heeft zich daaraan opgehangen.

Dat komt doordat hij zijn huidige stal voor 350 koeien niet op tijd heeft kunnen vervangen door een nieuwe, waar per koe meer ruimte is, zei hij. Verweij is al elf jaar bezig  om op zijn bedrijf een nieuwe stal te bouwen voor 700 melkkoeien en 490 stuks jongvee.

Nieuwe kink in de kabel door stikstof-uitspraak

Door de uitspraak van de Raad van State over het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) van 29 mei vorig jaar kwam er een nieuwe kink in de kabel. De gemeente Westerwolde maakte ondanks de uitspraak in oktober vorig jaar een bestemmingsplan voor de bouw van de megastal.

IVN is naar de Raad van State gestapt tegen dit plan. Onterecht, zegt gemeentewoordvoerder Albert Kuiper. De nieuwe stal stoot namelijk minder stikstof uit dan nu het geval is. We gaan dus omlaag in depositie, zegt Kuiper.

Volgens IVN had de gemeente na de PAS-uitspraak echter een nieuwe  zogeheten passende beoordeling moeten maken. Natuurgebied Liefstinghsbroek loopt risico’s als het bestemmingsplan overeind blijft, meent IVN.

Met opzet nét onder de 2 hectare gehouden

Naast stikstof heeft IVN een tweede bezwaar en dat betreft de omvang van het bouwperceel. Volgens woordvoerster Willie Raaijmakers is het bouwperceel met opzet nét onder de 2 hectare gehouden om provinciale bemoeienis te ontwijken.

Raaijmakers spreekt van een truc omdat erfbeplanting en parkeerplaatsen ook bij een bouwperceel horen maar die zijn er bewust buiten gelaten. De gemeente erkent dat de lijnen heel strak om de gebouwen zijn getrokken en dat daardoor alles onder de twee hectare blijft. ‘’Maar we hebben geen truc toegepast’’, zei Kuipers. 

Uitspraak van de Raad van State over enkele weken.

menu