Veel aandacht voor Groningen vlak voor zomerreces Tweede Kamer

De laatste vergaderdag van de Tweede Kamer voor het zomerreces staat voor een groot deel in het teken van Groningen. Donderdagmiddag bespreekt de Kamer de versterking van huizen in het Groninger aardbevingsgebied.

Ook wordt een wetsvoorstel besproken om de gaswinning die de bevingen veroorzaakt de komende jaren af te bouwen.

Op afstand volgen

Het Groninger Gasberaad wil donderdagmiddag met zoveel mogelijk mensen het Haagse Kamerdebat op afstand volgen vanuit het voetbalstadion van FC Groningen. Vanaf half drie donderdagmiddag kunnen belangstellenden in de Skylounge van het Noordlease stadion het debat via een tv-verbinding volgen.

Knoop doorhakken

Het kabinet hakte deze week de knoop door over de aanpak van huizen die onveilig zijn als gevolg van de gaswinning. Dat zijn er bij nader inzien zo'n 1500, veel minder dan eerder werd gevreesd. Aangenomen wordt dat door uiterlijk in 2030 te stoppen met de gaswinning het risico op aardbevingen afneemt.

Gasberaad gist naar belangstelling voor kamerdebat in Euroborg
Lees verder

Veiligheidsmarge

Wanneer ook een veiligheidsmarge wordt ingebouwd, komen nog eens 5700 woningen voor versterking in aanmerking. Ook wordt geld vrijgemaakt voor mensen die in een huis wonen dat inmiddels als 'veilig' wordt aangemerkt, maar aan wie eerder maatregelen waren beloofd. Onduidelijk is hoeveel dit de schatkist uiteindelijk kost en wat het aandeel van de regio is.

Veel vragen

Het wetsvoorstel  om de gaskraan dicht te draaien roept veel vragen op. Zo wordt in het voorstel geen einddatum genoemd en blijft volgens de oppositie onduidelijk hoe de aansprakelijkheid van gasbedrijf NAM voor aardbevingsschade precies is geregeld.

Hoogleraar: Wetenschappers willen vingers niet branden aan gasdossier

Debat in de Tweede Kamer

Er staan donderdag twee uitgebreide debatten over Groningen op de agenda van de Kamer. Om 14.45 uur begint het debat over de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling. ’s Avonds is er om 19.15 uur een debat over de Mijnbouwwet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.