Veel kapotte ballonnen op stranden van Waddeneilanden: 'Vogels sterven eraan'

In zeven dagen tijd hebben deelnemers van de Beach Cleanup Tour de resten van ruim 1900 ballonnen van Nederlandse stranden geraapt. Ook op de Waddeneilanden liggen veel ballonresten.

De vele ballonnen die jaarlijks in de natuur belanden zijn de organiserende Stichting De Noordzee een doorn in het oog. Dieren in zee zien het rubber aan voor voedsel en voor vogels bestaat het risico dat ze verstrikt raken in de plastic sierlinten die eraan hangen.

Tussen de 50 en 200 kapotte ballonnen per etappe

Veel van de ballonnen die tijdens voornamelijk feestelijke gelegenheden opgelaten worden, belanden in zee. In het water worden de linten en de ventielen onderdeel van de ‘plastic soep’. Bovendien spoelen de resten ervan overal langs de Nederlandse kust aan op de stranden. Tijdens elke etappe van de Beach Cleanup Tour vinden de vrijwilligers tussen de 50 en de 200 kapotte ballonnen.

Volgens Merijn Hougee van Stichting De Noordzee neemt de hoeveelheid ballonafval op de stranden de laatste jaren nog steeds toe. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe schadelijk het oplaten van ballonnen is voor de natuur. ,,Als je uitlegt dat vogels eraan sterven, bijvoorbeeld een jan-van-gent met een touwtje om zijn nek, dan willen ze het al niet eens meer doen.’’

‘Gemeenten moeten het oplaten van ballonnen verbieden’

Ballonnen zijn ook feestelijk als ze aan de grond blijven, aldus Hougee. ,,Daarvoor hoeven ze de lucht niet in.’’ Stichting De Noordzee vindt dat gemeenten het oplaten van ballonnen in hun plaatselijke verordening moeten verbieden. Op Ameland, Terschelling en Vlieland is zo’n verbod al van kracht en op Schiermonnikoog zit het in de pijplijn.

Maar driekwart van de Nederlandse gemeenten doet op dit moment niets tegen het oplaten van ballonnen, zo blijkt uit onderzoek van Stichting de Noordzee. Hougee hoopt dat de hoeveelheid ballonnen die tijdens de Beach Cleanup Tour gevonden wordt de regering en gemeenten ertoe aanzet om maatregelen te nemen.

De Beach Cleanup Tour begon op 1 augustus op Schiermonnikoog en in Cadzand en duurt tot en met 15 augustus. De eerste week is er 4297 kilo afval van de stranden gehaald.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.