Veel minder bussen op nieuwe centrumhalte Groningen

Het wordt een stuk rustiger op het nieuwe busstation aan de Westerhaven in Groningen, centrumhalte West. Bijna de helft van het aantal bussen verdwijnt.

Dat komt omdat de drukste buslijn in Noord-Nederland, studentenlijn 15 (Hoofdstation - Zernike Campus Groningen), maandag een nieuwe route krijgt. De bus rijdt voortaan langs de Koeriersterweg naar de ringweg en niet meer via de Westerhaven. Dat gaat volgens Qbuzz sneller.

Bewoners van de Koeriersterweg hopen dat de overlast van de circa 30 extra bussen per uur meevalt. Ze klagen over het lawaai van bussen die de noodbrug over de Paterswoldseweg te snel passeren.

Centrumhalte was alternatief voor halte binnenstad

Wie vanuit Zernike naar de binnenstad wil, moet een andere buslijn nemen. Centrumhalte West is vorig jaar gebouwd als alternatief voor de voormalige bushalte aan het A-kerkhof. De busroute door het westelijk deel van de binnenstad werd geschrapt om fietsers en wandelaars meer ruimte te geven. Vanaf de nieuwe Centrumhalte zou de binnenstad voor alle busreizigers goed bereikbaar blijven.

Aan de oostkant van de binnenstad komt ook een centrumhalte bij de Bloemsingel. Die is bedoeld voor het busverkeer dat in de toekomst niet meer over de Grote Markt rijdt. Deze buslijnen krijgen ook een halte bij de Stadsschouwburg.

Routewijziging onderdeel dienstregeling 2019

De routewijziging is onderdeel van de nieuwe dienstregeling voor 2019 in Groningen en Drenthe. Die gaat zondag in. De dienstregeling van NS verandert ook. Alle OV-bedrijven in Europa doen dat sinds jaar en dag op de tweede zondag van december.

Qbuzz heeft reizigers gewaarschuwd dat de vertrektijden van alle bussen veranderen. In en rond Groningen gaan sommige Q-link bussen (3 en 5) en Qliners (300 en 309) vaker rijden, maar er worden op rustige tijden ook bussen geschrapt die niet aansluiten op de trein, zoals lijn 8. Regionale bussen rijden niet meer via de Bornholmstraat. De bus naar Lauwersoog stopt onderweg bij minder haltes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.