Veel minder herrie bij Hummel in Leek

Omwonenden van Gebroeders Hummel ervaren de laatste weken aanzienlijk minder geluidsoverlast van dit recyclingbedrijf aan Diepswal in Leek.

Net terug van vakantie bevestigt buurtbewoonster Mercedes Prinsen – met haar man woonachtig onder de rook van Hummel – dat de klachten sterk zijn afgenomen sinds op aandrang van de gemeente maatregelen zijn getroffen. Dat gebeurde nadat de buurt omtrent de overlastsituatie steen en been had geklaagd.

Gekletter

Gebroeders Hummel verwerkt plasticafval dat via de bekende Milieuzak bij de gezinnen in de vier gemeenten in het Westerkwartier wordt ingezameld. Om zoveel mogelijk afvalartikelen te kunnen hergebruiken, wordt het kunststof bij wijze van proef handmatig voorgesorteerd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen die moeilijk op de arbeidsmarkt hun weg vinden.

Om dit project mogelijk te maken, werd bij Hummel een nieuwe scheidingsinstallatie geplaatst. Een deel van deze installatie stond aan de buitenkant van het bedrijfspand. Vooral het neervallend restmateriaal – wat een kletterend geluid gaf – en het verplaatsen van containers werd door de omwonenden als storend ervaren.

Binnen sorteren

De gemeente wilde voorkomen dat het proefproject hierdoor in gevaar komt. Om die reden trad Leek in overleg met Hummel. De directie van het bedrijf besloot vervolgens om de sortering voortaan inpandig uit te voeren. De gemeente maakte dit besluit een paar weken geleden bekend.

Buurtbewoonster Prinsen meldt dat Hummel woord heeft gehouden. ,,Het gat dat in de muur van het bedrijfspand was geslagen en leidde tot veel lawaaioverlast, is gedicht. Daardoor is de herrie sterk verminderd. Daar zijn we als buurt heel gelukkig mee’’, zegt Prinsen, die D66-fractievoorzitter is in raad Leek.

Met name haar man Ben Prinsen schreef brieven naar de gemeente waarin hij zich beklaagde omtrent de overlast. Over de inhoud van die correspondentie is Hummel ontstemd. Mercedes Prinsen: ,,Lange tijd hadden we overlast. Onze klachten brachten gemeente en Hummel er uiteindelijk toe actie te ondernemen. Onder juridische druk wil Hummel dat wij spijt betuigen over de inhoud van de brieven. Maar dat gaat niet gebeuren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.