Veelpleger krijg voor derde keer ISD

De 47-jarige Marcel K., veelpleger te Groningen, heeft voor de derde keer in zijn criminele carrière de maatregel ISD opgelegd gekregen. Dat betekent dat hij wederom twee jaar wordt opgesloten. K. is een van de recordhouders.

De man werd in augustus in de Nieuwstraat in Groningen betrapt bij een woninginbraak. Hij werd ’s nachts op een binnenplaatsje achter de woning aangetroffen. Naast hem stond een tv-toestel (flatscreen) klaar om meegenomen te worden. In de jaszak van K. zat de afstandsbediening. K. ontkende de inbraak. Hij zat daar, verklaarde hij, om even uit te rusten.

Te veel van het goede

Advocaat Mathieu van Linde had de rechtbank verzocht af te zien van de veelplegersmaatregel die voor K. in de praktijk betekent dat hij twee jaar achter de tralies zit. De twee eerder opgelegde ISD’s hebben volgens raadsman Van Linde buiten de schuld van K. om niets geholpen. Ook nu zal het niet succesvol zijn, waarmee twee jaar zitten voor een woninginbraak te veel van het goede is, aldus Van Linde.

K. zelf liet de rechters weten dat hij een derde ISD niet ziet zitten.

Zeventien veroordelingen

Officier van justitie was er niet gevoelig voor: ,,De maatschappij moet niet langer worden belast met het delictgedrag van verdachte.’’ De rechtbank lijkt die opvatting te delen en stelt dat als een verdachte niet gemotiveerd is, dat geen reden is om de maatregel niet op te leggen. K. is in de afgelopen vijf jaar zeventien keer veroordeeld, in bijna alle gevallen in verband met diefstallen. De man is al vele jaren verslaafd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.