Veelzijdig veelweter José Cutileiro (1959 - 2020) uit Groningen overleden

José Cutileiro (eigen foto)

In het bijzijn van zijn naasten en op een zelfgekozen tijdstip is maandag op 61-jarige leeftijd José Cutileiro uit Groningen overleden. Cutileiro was muzikant, een verbluffende muziekkenner, een belezen schrijver en een buitengewoon veelzijdige weetal, van grote momenten tot de kleine weetjes.

Hij was al enige tijd ziek en wist dat het einde naderde. José Cutileiro werd in 1959 in Lissabon, Portugal geboren en belandde op 18-jarige leeftijd in Groningen.

Zondagmiddag doken geruchten op over zijn overlijden. ’s Avonds verraste hij zijn volgers op sociale media met de mededeling ‘dat berichten over mijn overlijden voorbarig en overdreven zijn’. Hij voegde nog wel toe: ’De situatie over mijn gezondheid blijft uiteraard zorgelijk.’

Een halve dag later blies hij zijn laatste adem uit, zoals hij het zelf noemde in een uitgesteld bericht op Facebook.

José Cutileiro kwam begin mei nog even in het culturele nieuws met de presentatie van een lp van de band waarin hij vroeger - jaren tachtig speelde: De Ziffels. Bij die gelegenheid zei hij: ,,We waren zo’n net-niet-bandje dat net geen platencontract kreeg.’’

Ook maakte Cutileiro deeluit van de Cochun Blue (americana) en was hij actief bij het jaarlijkse festival Take Root. Een van de laatste (van de ontelbare) bijdragen die hij aan Groningen leverde was de oprichting van het schrijversplatform Dwarsstraat (.com), bedoeld voor niet eerder gepubliceerde, maar waargebeurde verhalen. Hij nam dit initiatief samen met muzikant Bert Hadders. In april schreef hij voor zijn eigen Dwarsstraat zijn laatste verhaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen