Veenbrand in grensstreek niet te blussen (+video)

In de buurt van Lathen, net over de grens bij Ter Apel, woedt al enkele weken een van de grootste veenbranden ooit. Het vuur is ontstaan tijdens schietoefeningen van het Duitse leger.

Vijfhonderd hectare natuurgebied in brand

Het lukt de brandweer maar niet om de brand die zich uitstrekt over vijfhonderd hectare natuurgebied te blussen. Ondanks inzet van honderden brandweermedewerkers blijft de brand smeulen, zo meldt Bert Schik, woordvoerder van defensie in Meppen.

Brand woedt een meter onder de grond

Sinds enkele dagen wordt een pomp in gezet die vijfduizend liter water per minuut kan transporteren, maar vooralsnog is de brand niet onder controle te krijgen. Dat komt, omdat het om een brand gaat die woedt op maximaal een meter diepte, waar zich turf bevindt. Met man en macht proberen de hulpverleningsdiensten te voorkomen dat de brand zich uitbreidt naar bosgebieden. ,,We hebben al een groot gebied onder controle en richten ons nu op enkele hotspots”, zo vertelt Schik. ,,Het is mede afhankelijk van de weersomstandigheden hoe lang het nog duurt voordat de brand onder controle is.”

loading  

De Duitse natuurorganisatie (Nabu) spreekt van een regelrechte ramp voor flora en fauna. Ook voor het milieu is de brand uiterst schadelijk. Volgens een Nabu woordvoerder van het rayon Emsland komt er bij de onderaardse brand zeker 500.000 ton koolstofdioxide vrij. De geur die daarbij vrijkomt was al in Hamburg te ruiken.

Bourtanger Moor

Het veengebied maakt onderdeel uit van het Bourtanger Moor, dat zich globaal uitstrekte van Lingen in het zuiden van Emsland tot aan Bourtange en vroeger zelfs tot aan Groningen. Het is een van de grootste veengebieden van West-Europa.

loading  

Kritiek is er vooral op defensie die tijdens de extreme droogte een schietoefening op het zogenaamde oefenterrein Meppen heeft gehouden. De brand ontstond nadat militairen er begin september een schietoefening uitvoerden. Vanuit een helikopter werd er geschoten. Tot overmaat van ramp viel een speciaal blusvoertuig tijdens het bestrijden van de brand met pech uit.

Vierhonderd brandweermedewerkers

In het parlement van Nedersaksen heeft de brand al tot discussie geleid. De Grünen vinden het onvoorstelbaar dat tijdens een lange, droge periode militairen in een natuurgebied met wapens oefenen. Schik verwacht dat de vierhonderd brandweermedewerkers nog zeker tot volgende week in actie zijn. In 2010 was er ook al een grote brand in het veengebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video