Veendam heeft een nieuw college

Met de beëdiging van vier wethouders heeft Veendam maandagavond een nieuw college van B en W gekregen.

Burgemeester Sipke Swierstra beëdigde Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen), Bert Wierenga (VVD), Jaap Velema (D66) en Ans Grimbergen (PvdA) beëdigd als wethouder. Schmaal is sinds 2006 wethouder, Wierenga sinds 2010 en Velema sinds 2014. De PvdA, die in Veendam jarenlang wethouders leverde, zat de afgelopen vier jaar in de oppositie.

Met het aantreden van Schmaal, Wierenga en Grimbergen als wethouder komen voor hen in de gemeenteraad: Bert Huizenga (GB), Ina Felder (VVD) en Vladimier Slor (PvdA).

Felder en Slor waren ook de vorige periode raadslid. Huizenga is nieuw in de gemeenteraad net als Luuk Jonker van de SP. Hij volgt Lian Veenstra op die 29 maart werd geïnstalleerd als raadslid in Veendam en nog geen twee maand later werd namens de SP werd beëdigd als wethouder in Stadskanaal. Het was geen gepland afscheid van Veendam, zo schreef ze in een brief aan de gemeenteraad. ,,Toen ik mij beschikbaar stelde deed ik dat uit volle overtuiging en met volle inzet. Soms lopen zaken anders. Het ambt van wethouder kwam door omstandigheden op mijn pad.''  Eigenlijk zou Veenstra worden opgevolgd door oud-raadslid Han Landsbergen. Om persoonlijke reden geeft die zijn plek door aan Jonker.

De huidige coalitie heeft een stevige meerderheid in de raad van 13 van de 21 raadszetels. De oppositiepartijen (tevens eenmansfracties) CDA, ChristenUnie en GroenLinks gaven aan 'positief kritisch' te zijn. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.