Veendam wil strenger toezicht op biovergister

De gemeente Veendam gaat strenger toezien of mestvergister Dankers uit Borgercompagnie zich aan de vergunning houdt.

De huidige vergunning is van 2005. Sindsdien is een aantal deelvergunningen aan de biovergister van de firma Dankers verstrekt. Omwonenden klagen al jaren over stank- en verkeersoverlast. Tijdens een raadscommissievergadering waar bestemmingsplannen en milieubeleid werden besproken kwam de zaak uitvoerig aan de orde.

Insprekers

Twee insprekers namens bewoners, Bert Bodewes en Henk van Brakel, hielden een betoog. Ze voerden aan dat een biovergister van dergelijke omvang niet past in Borgercompagnie, in een woonomgeving. Van Brakel: ,,Omwonenden en het bedrijf zitten elkaar al jaren in de weg. En is het niet het bestemmingsplan dat dergelijke situaties zou moeten voorkomen dan wel oplossen? Onderzoek de echte oplossing. Wat zijn de mogelijkheden om met steun van provincie en rijk te komen tot de enige echte oplossing: gedeeltelijke of gehele verplaatsing van het bedrijf dat thuishoort op een bedrijventerrein ’’

Ook Martien Dankers sprak in. ,,De beschuldigingen zijn niet terecht. Dit gaat ons niet in de koude kleren zitten. In 2005 werden we met open armen ontvangen. We kregen de vergunningen en toestemming om ons bedrijf te beginnen. In tussentijd hebben we maatregelen genomen om overlast te beperken. En wat precies is stankoverlast? Geur is en subjectief begrip.’’

Maatregelen

De firma krijgt tot 1 november de tijd om maatregelen te nemen tegen de geuroverlast, aldus wethouder André Hammenga (CDA).

Wat de overlast door vrachtauto’s betreft legde de gemeente het bedrijf eerder al een dwangsom op. Per dag mogen er niet meer dan tien ‘vervoersbewegingen’ zijn (vijf vrachtwagens die heen en terug gaan). Voor elke vrachtwagen die boven dit maximum aantal komt geldt een dwangsom van 5000 euro. Dankers tekende bij de voorzieningenrechter beroep aan. Hammenga: ,,Die stelde de gemeente in het gelijk.’’ De voorzieningenrechter stelt dat uit de door de gemeente Veendam uitgevoerde onderzoeken blijkt dat het bedrijf in 2014 en 2015 het aantal vervoersbewegingen op veel dagen (fors) en systematisch heeft overtreden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.