Veendam wil veiligheid rond basisscholen vergroten

Het moet veiliger bij de basisscholen in Veendam. Ouders die kinderen brengen en halen zorgen voor chaotische situaties, omwonenden klagen over autoblik.

De gemeente trekt de beurs en investeert de komende jaren zeker 260.000 euro om de veiligheid rond basisscholen te vergroten.

Ongelukken voorkomen

Naar aanleiding van toenemende verkeersdrukte en klachten van omwonenden deed de gemeente Veendam onderzoek bij alle basisscholen in de gemeente. Hoewel een aantal scholen zelf maatregelen nam (met de aanleg van een zogeheten Smok- en Votzone bijvoorbeeld) of ouders stimuleerde de auto wat vaker te laten staan, leidde dit tot onvoldoende verbetering.

Wethouder André Hammenga (CDA): ,,Er is soms sprake van chaotische situaties. Het is bij botsingen gebleven, schade aan autoblik. We moeten voorkomen dat er echt ongelukken gebeuren.’’

De gemeente kijkt niet alleen waar verbeteringen op de weg en bij school kunnen worden aangebracht. ,,Juist ook in samenwerking met scholen willen we kijken of we een het gedrag van ouders en opvoeders kunnen veranderen.’’

Auto laten staan

Als eerste worden de omgeving van de Mgr. Bekkerschool (Schoolstraat) en cbs De Kern (Dr. B. Brongersstraat) aangepakt. De Mgr. Bekkersschool heeft twee locaties in Veendam. Vooral de Schoolstraat, waar de jongste kinderen op school zitten, geldt als verkeersonveilig. De school trekt al jaren aan de bel en voerde keer op keer actie om ouders die met de auto komen te bewegen de wagen wat vaker te laten staan. Het is tijdens de ochtendspits een komen en gaan van auto’s. Omwonenden hebben geklaagd bij de gemeente over parkeeroverlast.

Hetzelfde geldt voor De Kern. Verkeer dat van Muntendam komt merkt de school bijna niet op. In omliggende woonstraten staat het op het drukste moment vol met geparkeerde auto’s. De beschikbare parkeerruimte is beperkt en er zijn geregeld conflicten tussen automobilisten en voetgangers en fietsers.

De Kern moet nog wel het Verkeersveiligheidslabel (VVL) halen waarmee de school aangeeft zelf ook voldoende te doen aan verkeersonderwijs. Van alle basisscholen wordt geëist dat ze een dergelijk verkeerslabel hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.