Veendammer achtervolgt benzinedief door Friesland

Een 31-jarige man uit Wolvega is donderdagmiddag aangehouden, na een dollemansrit door De Fryske Marren. Bij de arrestatie was een hoofdrol weggelegd voor een passerende burger: de vijfentwintigjarige Tom uit Veendam.

De Wolvegaster was aan het tanken aan de Geert Knolweg in Joure, maar reed weg zonder te betalen. Tom, die bij het tankstation de koelvloeistof van zijn auto bijvulde, bedacht zich niet en zette de achtervolging in.

,,Ik had meteen door dat er iets niet klopte”, zegt Tom, die werkt in de binnenvaart. ,,Die man zag er uit als een junk. Bovendien waren de kentekenplaten van zijn auto vastgebonden met tie-ribs.”

De politie gaf Tom goedkeuring om achter de benzinedief aan te rijden. Tom hield de man aanvankelijk vrij snel staande. ,,Ik trok hem uit zijn auto en zei: ‘Jij gaat terug naar dat tankstation om te betalen. Ik heb contact met de politie en rijd in een veel snellere auto dan jij. Vluchten gaat je niet lukken.’”

De Wolvegaster koos echter opnieuw het hazenpad. Dit bleek het startsein voor een dollemansrit door De Fryske Marren. Tom: ,,Drie kinderen en een hond werden bijna aangereden. Hij reed soms 120 kilometer per uur waar hij 30 mocht. Zo hard reed ik niet, maar buiten de bebouwde kom haalde ik hem gemakkelijk weer in.”

Uiteindelijk sloot de politie, die met meerdere eenheden was uitgerukt, de verdachte in op de Tsjûkemarwei bij Sint Nicolaasga. ,,We hebben onze pistolen getrokken bij de aanhouding, omdat we de man herkenden en hij een verleden met vuurwapens heeft”, zegt een politiewoordvoerder.

De man werd echter zonder strubbelingen gearresteerd door de agenten, die overigens binnenkort geen nieuwe collega krijgen. Tom blijft namelijk werken in de binnenvaart. ,,Dat is toch mijn ding”, verklaart tom. ,,Maar dit was wel kicken. Ik zou een volgende keer precies hetzelfde doen, want dit hoort niet. Ik moet toch ook werken voor mijn centen?”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.