Veendammers profiteren van zomerse Vakantiemarkten

Het centrum wordt maandag overspoeld met dagjesmensen. De eerste van de drie Vakantiemarkten gaat om 13.00 uur los. Parkeren in de blauwe zone is vrij.

Met de Vakantiemarkten start voor Veendam de zomervakantie. Drie maandagen achter elkaar is het centrum veranderd in een groot marktplein. Tussen de 3 en 4 kilometer aan marktkramen staan opgesteld. Honderd stands zijn van marktkooplieden, tussen de veertig en vijftig marktkramen zijn van winkeliers en ondernemers uit de eigen gemeente. Verspreid in het centrum treden op vijf podia artiesten op.

Puzzelen met kramen

Voor voorzitter Eildert Kielman van Ondernemersvereniging Veendam Centraal (OVC) zijn de Vakantiemarkten belangrijk voor het imago van Veendam. ,,Net als de Adrillen bij Winschoten horen, horen de Vakantiemarkten bij Veendam.’’ De drie zomermarkten zijn ook goed voor de omzet van winkeliers. Bezoekers aan de markt spenderen ook menig euro in een reguliere winkel. Vooral de horeca plukt daar de vruchten van. Ook kledingzaken houden rekening met de zomermarkten. Sommige ondernemers ‘sparen’ ruim van tevoren voorraden op om ze juist met de Vakantiemarkten in de uitverkoop te doen.

Alles staat en valt met het weer. Toch rekent Vakantiemarktorganisator Sievert Uneken van On Air Event Support op tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers per maandag. Mensen die uit Veendam en omgeving komen en vooral ook van campings in Drenthe. Promotiecampagnes eerdere jaren om uit die hoek extra bezoekers te trekken hebben effect gehad. Aan de formule van de vakantiemarkten mag dan niet veel veranderen (‘we weten wat we hebben en wat mensen leuk vinden’), over de inrichting van de markt is wel gepuzzeld. ,,In het centrum van Veendam is veel gebeurd aan sloop- en bouwwerkzaamheden. Dat was dus links en rechts schuiven op de plattegrond met kramen. Bovendien worden elk jaar regels veranderd of aangescherpt. We werken iedere keer met een steeds dikker wordend draaiboek.’’

Iedereen helpt mee

Vrijwilligers staan klaar om hand- en spandiensten te verlenen, om bijvoorbeeld de bezoekers te wijzen naar de parkeerplaatsen. Want in bepaalde delen van het centrum zijn zogeheten blauwe zones ingericht waar een auto alleen een bepaalde tijd met een blauwe parkeerschijf mag staan. Tijdens de vakantiemarkten is het parkeren overal vrij, behalve op laad- en losplekken en op invalidenplekken.

Kennen de Vakantiemarkten een trouw publiek; ondernemersvoorman Kielman wil samen met anderen ook kijken hoe Veendam buiten de marken meer bezoekers kan krijgen. Hij is dan ook blij met de activiteiten van On Air en de culturele stichting Bogdike.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.