Veendamse die dochter in diepvries stopte mogelijk eerder uit tbs

Een 43-jarige vrouw uit Veendam, die in 2009 werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor mishandeling van haar dochter, mag mogelijk eerder begeleid gaan wonen.

De rechtbank deed woensdag meteen na de zitting uitspraak.

De tbs van de vrouw is woensdag door de rechtbank voorlopig met een jaar verlengd. Deskundigen kijken naar een 24-uurs voorziening voor de vrouw, liefst in de buurt van de Drentse tbs-kliniek waar ze nu verblijft.

‘Prima huisvrouw’

Reclassering moet kijken of de vrouw stabiel genoeg is om begeleid te gaan wonen. Daar wordt nu naartoe gewerkt. Over drie maanden wordt opnieuw in een zitting beoordeeld of voorwaardelijke beëindiging van de tbs volgens de rechtbank aan de orde is. Voorlopig blijft de tbs dus van kracht.

Mr. de Goeij, de raadsman van de Veendamse, pleitte voor nader onderzoek. ,,Als men nou eens rekening houdt met de belangen van mevrouw. Mevrouw is een prima huisvrouw. Ze kan zorg op afstand krijgen van de reclassering", opperde hij. De vrouw heeft sinds kort een nieuwe vriend en er is zelfs sprake van zeer voorzichtig contact met haar beide dochters. Toch vindt de rechtbank dat er sprake is van 'matige kans op herhaling' en verlengde de tbs voorlopig met een jaar.

Gruwelijke mishandeling

De destijds 14-jarige dochter van de vrouw werd in 2008 in Veendam op gruwelijke wijze mishandeld door haar moeder en haar stiefvader. Ze sloten het meisje meerdere keren op in de vriezer tot ze onderkoeld raakte en het bewustzijn verloor. Verder kreeg het meisje hete thee over zich heen gegooid en moest ze stroomschokken ondergaan. Ze was ondervoed en werd gedwongen haar eigen braaksel op te eten. Het kind vluchtte uiteindelijk naar buren.

De stiefvader kreeg in 2009 zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Die tbs werd in 2014 en in 2016 verlengd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.