Veganistische supermarkt bijna rond

De verpakkingsvrije winkel bleek het niet te redden in Groningen, maar desalniettemin staat een andere supermarkt in de startblokken. De veganistische.

Eerlijk is eerlijk, soms wordt hij bevangen door een enorme trek in kaas. Lekkere, pittige kaas. Maar ja, Johnny Lobo (53) uit Groningen is nu een half jaar veganist en eet derhalve geen dierlijke producten. Geen vlees, geen eieren, geen vis en geen zuivel. Natuurlijk zijn er vervangers, tot en met imitatiekaas, alleen is die nog nauwelijks te verkrijgen in Groningen.

Daar gaat Lobo verandering in brengen. Hij opent, als alles meezit, in september de Vegansuper, de eerste veganistische supermarkt van Groningen en de derde van het land, na Amsterdam en Den Haag. Samen met zijn vrouw Benny (46) heeft hij een pand gevonden, te weten het voormalige postkantoor aan de Nieuwe Ebbingestraat, op een steenworp afstand van natuurvoedingswinkel Ekoplaza. ,,Ik denk dat we elkaar versterken’’, meent Lobo.

De Lobo’s werden een half jaar geleden veganistisch na een kennismaking met planteneter Boele Ytsma. Een van de redenen om een veganistische winkel te openen is dat het als veganist niet eenvoudig is je kostje bij elkaar te scharrelen. ,,Je moet met je leesbril op de winkel door om alle etiketten te lezen, want ook in veel vleesvervangende producten zitten bijvoorbeeld toch dierlijke eiwitten.’’

Volgens Lobo is de veganistische markt een groeiende. ,,Dat weet ik uit marktonderzoek dat ik heb gedaan. Bovendien richten wij ons niet alleen op veganisten, maar ook op vegetariërs en bijvoorbeeld mensen met lactoseintolerantie.’’ Zijn winkel zal het standaard assortiment van doorsnee supermarkten verkopen, op tijdschriften en rookwaren na. Ook verkoopt de winkel verse smoothies en broodjes. Lobo verwacht dat er naast hem en zijn vrouw enkele parttimers zullen werken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.