Veilig Thuis Groningen pakt wachtlijsten aan

Veilig Thuis Groningen wil nog voor het einde van dit jaar beginnen met het wegwerken van een wachtlijst voor tachtig zaken. De organisatie is sinds begin dit jaar het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Bestuurlijk moeten de zaken de komende maanden binnen de fusie-organisatie nader op orde worden gesteld.

Voor het wegwerken van de wachtlijst wordt capaciteit vrijgemaakt. Bovendien moet beter en sneller worden ingespeeld op acute situaties. Zo reageert Herwig van Gelder, als wethouder van de gemeente De Marne lid van het dagelijks bestuur van Veilig Thuis op de vernietigende kritiek die de inspectie Jeugdzorg heeft op de landelijke organisatie.

Er is geen zicht op de veiligheid van mishandelde kinderen. Vertrouwensartsen zijn onbereikbaar en behalve der maandenlange wachtlijsten is een rammelende registratie vastgesteld. In Groningen is vastgesteld dat mishandelde kinderen zo'n drie maanden op de wachtlijst staan voor ze hulp krijgen. In die tijd is er bij wachtlijstzaken zelfs geen contact met de melder of het gezin.

De uitkomsten van de inspectie komen voor Van Gelder niet geheel als een verrassing. ,,In veilig thuis werken verschillende organisaties met ieder een eigen meldsysteem samen. Dat moet naar elkaar toegroeien.” Hij vindt het cruciaal dat de wachtlijst snel wordt weggewerkt. Daar wordt binnen de organisatie nu extra capaciteit op gezet. Binnen het dagelijks bestuur, bestaande uit wethouders van acht gemeenten, moet de komende maanden gewerkt worden aan een algeheel verbeterplan. ,,We moeten snel resultaat zien.”

Van Gelder zegt dat ondanks de geschetste problematiek geen acuut gevaar bestaat voor betrokken kinderen die op de wachtlijst staan. ,,De veiligheid is geborgd.” Van Gelder wil geen uitspraken doen over de oorzaken van de problematiek. Martin Sitalsing van Jeugdbescherming Noord suggereerde dat het tempo waarin de fusie is doorgevoerd te hoog is geweest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.