Veilig gevoel, maar meer overlast in stad Groningen

Inwoners van Groningen voelen zich veilig in hun woonplaats. Dat blijkt uit een peiling. Wel ervaren ze duidelijk meer overlast dan twee jaar geleden.

Onderzoek en Statistiek Groningen

Onderzoek & Statistiek Groningen peilde hoe veilig mensen zich voelen in hun eigen wijk. Gemiddeld geven ze het rapportcijfer 8. Het hoogste scoren de wijken in het zuiden van de stad, gevolgd door wijken in oost. De binnenstad en de westelijke wijken scoren onder het gemiddelde.

Van de bijna 1500 mensen die meededen aan de peiling zeiden zo’n 15 mensen zich vaak onveilig te voelen in de stad (1 procent). Een kleine 250 mensen (16 procent) gaven aan zich soms onveilig te voelen. De resultaten komen redelijk overeen met peiling in de twee vorige jaren.

Overlast

Wel is een duidelijke afwijking te zien bij het onderwerp overlast. Het aantal incidenten van overlast is flink toegenomen. Het gaat met name om verkeersoverlast en lawaai bij buren. In het eerste kwart van dit jaar waren er bijna 2500 incidenten. Dat is zo’n 30 procent meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden.

De onderzoekers hebben interviews gedaan met professionals om te achterhalen waar de stijging vandaan zou kunnen komen. Daaruit blijkt dat overlast door groepen jongeren in Beijum, Selwerd en Paddepoel lijkt toe te nemen. De overlast gaat deels gepaard met criminaliteit als drugshandel en daaraan verbonden afpersing en mishandeling.

Tevreden

Het stadsbestuur is redelijk tevreden met de uitkomst van de peiling. Burgemeester Peter den Oudsten zei onlangs uit te willen zoeken hoe het kan dat het aantal meldingen van overlast zo opvallend is gestegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.