Veiligheidsregio Fryslân: situatie bij de eilanden is goed te behappen

Alleen bij Harlingen en Lauwersoog is dinsdag nog rommel aangespoeld vanuit de containers van de MSC Zoe. Dat zegt Veiligheidsregio Fryslân.

,,Het lijkt best positief’’, zegt woordvoerder Rutger de Groot over de situatie op de stranden en aan de wal. Na de storm van dinsdag is het relatief rustig gebleven. De verwachting was, na twee keer onstuimig weer en hoogwater, dat er veel zou aanspoelen. Dat is echter niet het geval.

Reconstructie: bemanning MSC Zoe ontdekte pas na vier uur dat er 250 containers overboord waren geslagen
Lees verder

De gemeenten Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland hebben ook al aangegeven dat er woensdag geen strandopruimacties zijn. Het stormachtige weer heeft de gebruikelijke sporen achtergelaten.

Draagbaar materiaal

Bij Harlingen zijn kussens en plastic aangetroffen en ook bij Lauwersoog ligt veel plastic. Ongeveer dertig vrijwilligers zullen volgens De Groot ongeveer drie uren nodig hebben om alles op te rapen. ,,Bij Lauwersoog zijn containers en zakken neergezet, zodat alles makkelijk kan worden opgeruimd. Het gaat allemaal om draagbaar materiaal en dat is goed te behappen.’’

De Groot kon lastig inschatten wat er de komende dagen nog gaat aanspoelen. ,,We hopen dat de containers heel blijven en niet openscheuren, maar dat is heel lastig te zeggen. De Kustwacht doet woensdag misschien nog een verkenningsvlucht om te kijken hoe de containers erbij liggen.’’

Bij de laatste dekinspectie van MSC Zoe in Bremerhaven is gebleken dat het containerschip niet 282, maar 291 containers heeft verloren. Rijkswaterstaat heeft meer dan 200 gelokaliseerd in de vaargeul op de Noordzee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.