Mondkapjes verplicht? Veiligheidsregio's Groningen en Drenthe zien er niets in: 'Mensen dragen ze verkeerd en dan is er kans op zelfbesmetting'

Reizigers met een mondkapje op luchthaven Schiphol. Foto: ANP

De veiligheidsregio’s van Groningen (VRG) en Drenthe (VRD) zien geen heil in het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte.

VRG-voorzitter en burgemeester van Groningen Koen Schuiling is absoluut geen voorstander van mondkapjes. Het nut en de noodzaak is volgens hem helemaal niet duidelijk. Het zou alleen maar schijnveiligheid creëren.

„Als ik zie hoe mensen mondkapjes in het openbaar vervoer verkeerd dragen, onder hun kin hebben hangen of met vieze handen eraan zitten, dan loop je ook nog eens het risico op zelfbesmetting”, aldus Schuiling.

De VRD laat via woordvoerder Martin de Bruin weten dat mondkapjes een maatregel kunnen zijn als „wetenschappelijk onomstotelijk” bewezen is dat ze nut hebben. Nu dat nog niet zo zou zijn, wil de VRD waken voor symboolmaatregelen.

Oproep in de grote steden

De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam, Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema, riepen woensdagavond het kabinet op om op meer openbare plaatsen mondkapjes te overwegen. Aboutaleb maakt zich zorgen nu de discipline om 1,5 afstand te houden, sleets is geworden.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, noemde vandaag de mondkapjes plicht in de publieke ruimte niet reëel. Bruls zegt dat afstand houden „de kern van ons beleid” is. Met een mondkapje op, vreest hij, loop je het risico dat de anderhalve meter niet meer wordt nageleefd. Een mondkapjesplicht wordt in burgemeestersland niet breed gedeeld, aldus Bruls.

Handhaving

In een speciaal ingelaste persconferentie dreigde minister Grapperhaus om bij oplopende cijfers „op enig moment mensen eerder een bon te geven”. Om de drukte op sommige plekken en de daarmee mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan, is Schuiling niet van plan mensen vaker te beboeten.

Wel beraamt hij zich op een pakket maatregelen voor het uitgaansgebied rond de Poelestraat in Groningen. „Daar is het te druk”, zegt Schuiling. De afgelopen dagen zijn gebruikt om het gebied goed te onderzoeken. „Op welke tijdstippen is het druk? Wanneer zijn de mensen nog aanspreekbaar?”

Volgende week staan gesprekken met de horeca gepland, daarna wil Schuiling de maatregelen invoeren. Of het gaat om vervroegde sluitingstijden van feestcafés kan Schuiling nog niet zeggen.

Ook VRD is niet van plan vaker te bekeuren. De huidige maatregelen, vermijd drukte, anderhalve meter afstand en thuisblijven bij verschijnselen moeten beter nageleefd worden, zegt de Bruin, maar dat gebeurt niet door strenger te handhaven. ,,We gaan in gesprek en wijzen mensen op hun verantwoordelijkheden. Tot dusver heeft dat in Drenthe prima gewerkt”.

menu