Verbetering centrum Winsum: kleinschalige winkels en woningen

Voetgangers en fietsers moeten in de Hoofdstraat Obergum en in de Regnerus Praediniusstraat in Winsum vrij baan krijgen. In beide straten moet shared space gelden: auto’s zijn er te gast.

Om te zorgen dat er een verbinding komt tussen de Hoofdstraat en de Praediniusstraat moeten beide hetzelfde worden bestraat. Een paar jaar geleden werd Hoofdstraat O. al voorzien van roodbruine klinkers en een lijngoot in het midden. Dat zou ook in de Praediniusstraat moeten komen.

Het is een van de voorstellen om het centrum van Winsum aantrekkelijker te maken. Maandagavond was een bijeenkomst in zalencentrum De Hoogte waar vier externe bureaus hun plannen met het dorp uit de doeken deden. De gemeente nodigde inwoners uit er op te reageren. Zo’n 45 mensen deden dat.

Woningen en winkels op Boogplein

Op het al jaren braak liggende Boogplein in het dorp zou plaats moeten komen voor zes woningen (aan het Winsumerdiep) en voor winkels. Met daar tussenin een parkeerplaats, zodat auto’s aan het oog worden ontrokken. Voorheen wilde de gemeente een grote trekker op het Boogplein, het liefst een supermarkt, maar dat mislukte. Nu kiest ze voor een kleinschaliger aanpak.

Oosterstraat open voor auto’s

Verder werd gepleit voor verbetering van de verkeersstromen. Het eenrichtingverkeer in de Westerstraat en Hoofdstraat Obergum zou moeten worden omgedraaid. Ook zou de Oosterstraat weer opengesteld moeten worden voor autoverkeer. Dat wordt nu met een paaltje bij warenhuis De Noord tegen gehouden. Een paar bewoners van deze straten, ze vallen onder beschermd dorpsgezicht, gaf maandagavond direct aan daar niet voor te voelen.

Beperking blauwe zone

Verder is ook gekeken naar de noordkant van het centrum. Rond de Albert Heijn kan de blauwe zone (beperkt parkeren) kleiner. Veel parkeerplekken worden niet intensief gebruikt.

De gemeente en ondernemers willen het centrum van het dorp aantrekkelijker maken. Er is leegstand en de komende jaren stoppen een aantal ondernemers met hun nering. Daarnaast moet er een duidelijke verbinding komen tussen het zuidelijke historische deel van het dorp en het noordelijke nieuwe deel met onder meer de Albert Heijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.