Verbijstering om Paddepoelsterbrug in Groningen: 'Dit kan niet waar zijn'

Dit weekend werd met een veerpontje actie gevoerd voor het terugplaatsen van de Paddepoelsterbrug. Foto:Jan Willem van Vliet

De Tweede Kamer is verbijsterd over de trage oplossing voor de Paddepoelsterbrug in Groningen, die in september 2018 na een aanvaring in onbruik raakte.

Pas eind 2021 is het ministerie klaar met onderzoek. ,,Dit kan bijna niet waar zijn!’’ riep Tweede Kamerlid Rutger Schonis maandag uit tijdens een debat in de Tweede Kamer. ,,Beste minister, kunt u hier als-je-blieft iets meer vaart maken?’’

Schonis was niet de enige. Ook William Moorlag (PvdA) kapittelde de traagheid. ,,Ik vind het een bloody shame . Je hebt een potje voor ongelukjes, maar je denkt: als we maar lang genoeg wachten, zijn de mensen die brug vergeten.’’

'Voor een bruggetje over het kanaal...'

De Paddepoelsterbrug raakte in onbruik na een bedieningsfout van Rijkswaterstaat. Een schip voer er vervolgens tegenaan. De veroorzaakte schade is inmiddels afgehandeld, zei Inframinister Cora van Nieuwenhuizen.

Er komt een tijdelijke oplossing. Voor een definitieve oplossing wordt een zogenoemd mirt-onderzoek in gang gezet dat twee jaar in beslag neemt.

De Tweede Kamer snapte hier niks van. Schonis: ,,Voor een bruggetje over het kanaal...’’ Hij kwam, samen met PvdA, CU en SP, met een motie om voor maart 2020 onderzoek klaar te hebben naar een alternatief.

Dat gaat echt niet lukken, zei de minister. Ze beloofde wel te kijken of het misschien iets sneller kan dan die voorgestelde twee jaar.

menu