Het wordt verboden om lachgas te gebruiken of te verhandelen in de openbare ruimte van Stadskanaal. De gemeenteraad nam maandag een motie van de ChristenUnie aan om het verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Volgens de indiener van de motie Guurtje van der Heide (CU) gebruiken steeds meer jongeren lachgas. Het inhaleren daarvan kan een tekort aan zuurstof in de hersenen veroorzaken. Daardoor kan blijvende schade ontstaan, zoals een verzwakking van de spieren en tintelingen.

Daarnaast zijn er steeds meer verkeersongelukken door automobilisten die tijdens het rijden het middel gebruiken en daardoor de macht over het stuur verliezen, beargumenteerde zij. Ook zijn patronen waar het lachgas inzit vervuilend, omdat ze vaak achteloos worden weggeworpen op straat.

‘Verbod is te voorbarig’

Na een langdurige discussie stemden de PvdA, fractie Reinders, D66, Lokaal Betrokken en Gemeentebelangen Stadskanaal tegen het voorstel. Zij vonden onder andere dat het te voorbarig is, omdat er ook op landelijk niveau aan een verbod wordt gewerkt.

Een meerderheid van de raad (CU, CDA, VVD en SP) onderstreepte echter het belang van de motie. Het college van burgemeester en wethouders gaat het handelen in en het gebruik van lachgas nu verbieden op openbare plekken.

Stadskanaal is niet de eerste gemeente in Groningen waar een lachgasverbod geldt. Ook in bijvoorbeeld Westerwolde, Het Hogeland en in delen van de stad Groningen is het gebruik van lachgas in de openbare ruimte aan banden gelegd. In Midden-Groningen geldt ook een verbod, handhaven gebeurt er vooral op evenementen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen