Verbod op parkeren bij winkels Musselkanaal

Voor de winkels aan de Marktstraat in Musselkanaal mag binnenkort niet meer worden geparkeerd. Die maatregel moet de veiligheid vergroten.

Dat heeft wethouder Goziena Brongers (CDA) van de gemeente Stadskanaal maandag bekend gemaakt.

De Marktstraat is de lange, rechte weg die door hartje Musselkanaal loopt. Aan de ene zijde staan winkels, aan de andere loopt het water van het Stadskanaal.

Irritaties

De straat is zodanig ingericht dat er maar beperkt ruimte is voor verkeer in twee richtingen. ,,Als er auto’s op de rijbaan parkeren, kan een bus er al bijna niet meer langs’’, stelt Brongers. ,,Dat leidt tot opstoppingen en tot irritatie bij automobilisten.’’ Volgens haar gebeurt het ook regelmatig dat autobestuurders riskante manoeuvres maken en is daardoor al blikschade ontstaan.

,,En daarom hebben we besloten om met een parkeerverbod te komen’’, zegt de wethouder. ,,Temeer omdat vlakbij meer parkeerruimte is gekomen, bij het Willem Diemerplein. Dat gebied hebben we enkele jaren geleden opnieuw ingericht en zo is die extra ruimte ontstaan. Mensen kunnen daar parkeren.’’

Verandering rechtelijke uitspraak

Met het instellen van het parkeerverbod schrijven burgemeester en wethouders een nieuw hoofdstuk in de al enkele jaren durende parkeersoap aan de Marktstraat. Die begon toen de gemeente de straat opnieuw inrichtte en parkeerhavens verwijderde.

Auto’s mochten daarna aanvankelijk nog voor de winkels parkeren maar al snel deden zich de opstoppingen voor. De gemeente stelde toen een stopverbod in maar enkele ondernemers protesteerden en stapten naar de rechter. Zij vreesden door het stopverbod klanten te verliezen. De rechter gaf hen gelijk.

Nu willen B en W dus opnieuw af van stilstaande auto’s voor de winkels. Ze wijzen er daarbij op dat de situatie sinds de rechterlijke uitspraak is veranderd, nu vlakbij extra parkeerruimte is gekomen.

Onvrede en kritiek

Middenstander Ludi Bahlmann heeft een winkel aan de Marksstraat en erkent dat de huidige verkeerssituatie niet ideaal is. ,,Maar ik ben niet blij met dit verbod. Het beste is dat de parkeerhavens, die hier lagen, terugkeren.’’ Dat zegt ook voorzitter Dirk Kloen van de plaatselijke ondernemersvereniging.

Ben Schomaker van Dorpsbelangen Musselkanaal staat ook niet te juichen. ,,Musselkanaal is een koopcentrum, geen winkelcentrum. Mensen stoppen hier, kopen iets en gaan weg. Klanten moeten bij de winkels kunnen komen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.