Rechtbank in Groningen in coronatijd -

Verdachte: ’Beelden steekpartij in café werpen ander licht op de zaak’

Rechtbank in Groningen in coronatijd - foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank heeft opnieuw camerabeelden bekeken van een steekpartij in een café waarop te zien zou zijn dat een vrouw met een glas in haar gezicht wordt geslagen. Volgens de verdachte tonen de beelden aan dat ze onschuldig is.

De strafzaak tegen de verdachte, een 33-jarige vrouw, was in september al behandeld. De rechtbank kon toen niet tot een oordeel komen en wilde de beelden opnieuw bekijken. De verdachte zei andere beelden te hebben dan de beelden die het Openbaar Ministerie heeft.

In de kern dezelfde beelden

De behandeling van de strafzaak werd daarom heropend. De rechtbank stelde donderdagochtend vast dat het om dezelfde beelden gaat, maar dat het filmpje van de verdachte iets langer duurt. ,,Maar in de kern zijn het dezelfde beelden.’’

Volgens de verdachte werd ze aan haar haren getrokken en kreeg ze een klap. Daarop maakte ze met een glas in haar hand, een slaande dan wel duwende beweging. Een reflex, aldus de verdachte. Het letsel, glas in het gezicht - zou veroorzaakt kunnen zijn doordat het slachtoffer op de grond viel.

Niet duidelijk te zien wat partijen beweren

De beelden zijn vaag en laten niet duidelijk zien wat beide partijen beweren. Dat de vrouw aan haar haren wordt getrokken en dat ze een klap krijgt, blijkt niet uit de beelden. Volgens het Openbaar Ministerie is wel te zien dat de verdachte, na een korte woordenwisseling, uithaalt en het glas in het gezicht slaat dan wel duwt van het slachtoffer.

Het incident had in november vorig jaar plaats in café Donovan’s in de Peperstraat in Groningen. Volgens de camerabeelden om 04.46 uur. Het Openbaar Ministerie blijft bij de strafeis: een taakstraf van 240 uur en 6 maanden voorwaardelijke celstraf.

Alleenstaande moeder

De officier van justitie maakte duidelijk dat voor dit soort feiten normaal gesproken een gevangenisstraf wordt geëist. Daar wordt nu van afgezien omdat de verdachte een alleenstaande moeder is met vier kinderen, een vaste baan heeft en studeert.

De rechtbank doet op 26 november uitspraak.


menu