De 27-jarige man uit Hoogezand die zich donderdag heeft gemeld bij de politie heeft bekend dat hij brand heeft gesticht bij een stal met kuikens van Maatschap De Groot in Kiel-Windeweer.

,,Hij heeft bekend dat hij degene is die op de beelden van beveiligingscamera’s staat en dat hij de brand heeft gesticht’’, zegt zijn advocaat Sierd Roosjen.

Op de vraag waarom, heeft de man geen antwoord. ,,Het is bizar. De dader weet niet waarom hij dit in vredesnaam heeft gedaan. Hij kent de eigenaar van het kippenbedrijf niet.’’

Gedragsdeskundige

Een gedragsdeskundige gaat de Hoogezandster onderzoeken. De rechter-commissaris besloot woensdag dat hij 14 dagen in bewaring gaat.

De man bezocht zaterdag 6 juli een schuurfeest in Zuidlaarderveen. Na afloop ging hij naar het kippenbedrijf om de hoek in Kiel-Windeweer. Hij was onder invloed van drank en drugs.

Gedupeerde eigenaar bezoekt vader

De gedupeerde eigenaar is bij de vader van de man op bezoek geweest, zegt de advocaat. ,,Dit is een triest verhaal.’’

De brandstichter meldde zich bij de politie nadat de camerabeelden van het kippenbedrijf viraal waren gegaan op sociale media. Daarop was heel duidelijk te zien hoe iemand naar een schuur loopt en brand sticht in een daarin geparkeerde auto.

Twee schuren met elk 50.000 vleeskuikens brandden volledig uit. Beide boerderijschuren waren nog maar zeven jaar oud en modern ingericht. De schade loopt in de miljoenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen