Verdachte in Vindicat-zaak ook verdacht van mishandeling in zwembad

Foto: DvhN

De 24-jarige Wouter B., die verdacht wordt van zware mishandeling tijdens een ontgroeningsritueel bij de studentenvereniging Vindicat, is óók verdachte in een andere zaak. Hij zou in maart 2016 tijdens een waterpolowedstrijd een tegenstander hebben mishandeld.

De in Rotterdam geboren verdachte staat donderdag in Groningen voor de rechter. Hij zou op 25 augustus 2016 op het hoofd van de nieuwe student zijn gaan staan. Die liep daarbij hersenletsel op. Het slachtoffer deed pas later aangifte van de zaak en bleef wel gewoon bij Vindicat. Hij zou wel hersteld zijn.

Houten stokken

Vindicat is erg omstreden vanwege meerdere incidenten door de jaren heen. Zo doken in 2016 foto's op van aspirant- leden die met het hoofd op tafel worden gedrukt, een golfclub tegen hun keel krijgen, worden overgoten met bier en houten stokken in hun mond hebben.

Wouter B. zou vorig jaar zomer dus met zijn voet op het hoofd van het slachtoffer zijn gaan staan, die op dat moment op een betonnen vloer lag. Tijdens de behandeling van de zaak komende donderdag, zal ook de eerdere mishandeling waarvan B wordt verdacht, ter sprake komen. Ter plekke wordt dan besloten of B. die dag ook dáárvoor een strafeis gaat horen (mocht hij schuldig worden bevonden), of dat die zaak later apart wordt behandeld. 

Verwondingen

Wouter B., een talentvol waterpoloër, zou in maart vorig jaar tijdens een waterpolowedstrijd een tegenstander zó hard hebben aangepakt, dat die verwondingen opliep. Enkele dagen later deed die tegenstander aangifte van mishandeling. Ook die zaak is nog niet voor de rechter geweest, aldus het Openbaar Ministerie.

Wouter B. wil niet reageren. Hij verwijst naar zijn advocaat Tjalling van der Goot. Over de mishandeling bij Vindicat wil Van der Goot alleen kwijt dat het maar de vraag is of het letsel dat de nieuwe student opliep, veroorzaakt kan zijn door B. De verdachte 'stond niet op het hoofd van het slachtoffer', maar zette wel zijn voet tegen het hoofd van het slachtoffer, terwijl hij met zijn andere been op de grond stond.

Over het zwembad-incident wil Van der Goot niets zeggen. Alleen zegt hij 'dat het feit dat het op de dagvaarding staat nog niet wil zeggen dat het waar is'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Vindicat