Verdachte in vermissingszaak Emily (12) uit Grootegast op vrije voeten

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 18-jarige verdachte uit de vermissingszaak van de 12-jarige Emily uit Grootegast ook van ontucht met het minderjarige meisje. De rechtbank laat de man uit Den Haag, ondanks deze nieuwe beschuldiging, voorlopig vrij uit voorarrest.

De 12-jarige Emily uit Grootegast verdween vorig jaar oktober spoorloos. Nadat de vader via Facebook alarm had geslagen, werd het meisje enkele dagen later in een woning in Den Haag gevonden, in het bijzijn van de 18-jarige Raad A. De man zit sindsdien vast.

Zeer ernstige consequenties

Tijdens een pro forma zitting bij de Haagse rechtbank maakte het OM dinsdag bekend dat de Hagenaar ontucht gepleegd zou hebben met Emily. De officier van justitie verzette zich daarom tegen vrijlating van de man uit voorarrest. ,,Zijn handelen heeft zeer ernstige consequenties gehad”, zei de officier tegen de Haagse rechtbank. ,,Het gaat erg slecht met Emily.” De advocaat van de familie van Emily bevestigde dat. ,,De zaak heeft een diepe impact op de familie.”

Ouderlijke gezag

De verdachte ontkent ontucht gepleegd te hebben. Hij zei dat hij alleen maar vriendschap zocht met het meisje. ,,Ik wilde gewoon met haar omgaan”, zei hij dinsdag op de zitting. De man wordt naast de ontucht beschuldigd van onttrekking van het destijds 12-jarige meisje aan het ouderlijke gezag. Via Whatsapp zou hij haar overgehaald hebben met hem mee te gaan. Maar volgens de verdachte heeft zij hem juist vaak gevraagd om haar op te halen.

Ontzetting

Uit een rapport van de psychiater blijkt dat er een geringe kans is dat de verdachte nog eens in de fout gaat. Voor de Haagse rechtbank was dat dinsdag reden om de Hagenaar, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak op 9 mei, voorlopig vrij te laten. Dit tot ontzetting van de familie van Emily. ,,Dit kan toch niet waar zijn”, reageerde een geëmotioneerd familielid.

menu