Illustratie: Heleen van den Broek

Verdachte moord Jaagdpad in Groningen: Er is sprake van toevalligheden

Illustratie: Heleen van den Broek

De rechtbank is op de eerste procesdag niet veel wijzer geworden van de toedracht van de moord op Hidde Bergman, op het Jaagpad in Groningen, 14 mei vorig jaar.

De ondervraging door de rechters verliep moeizaam. De vragen waren helder, de antwoorden vooral vaag en nietszeggend. Als iets duidelijk werd, was het wel dat Milton T. lijdt aan een psychiatrische stoornis.

Van de dag zelf weet hij zich niets te herinneren. Wat hij weet is dat hij ‘het’ niet heeft gedaan. Zijn advocaat Natacha Harlequin vroeg zich halverwege het proces of of T. wel besefte wat er gaande was. Harlequin: ,,Zijn hoofd zit vol, hij kan de vragen niet plaatsen, hij geeft antwoord omdat hij niet onbeleefd wil zijn.’’ Haar verzoek de strafzaak aan te houden wees de rechtbank af.

Aantekeningen over moorden

Direct bewijs dat Milton T. de moordenaar van Hidde Bergman is, is er niet. De ernstige verdenking is gebaseerd op een optelsom. T. kwam vrijwel dagelijks op het Jaagpad om er hard te lopen, zo ook op 14 mei.

Getuigen hebben hem gezien. Het wapen, een mes, is niet gevonden, maar wel een hoes van een mes met daarop het DNA van T.. Het hoesje lag op 28 meter van de plek waar Hidde is aangetroffen.

Vastgesteld is ook dat T. in de weken voorafgaand aan de moord messen heeft gekocht. Er zijn handgeschreven aantekeningen gevonden in zijn kamer waarin hij rept over moorden. Na de dood van Hidde heeft hij berichten ingesproken op zijn telefoon waarin hij zegt dat hij nog een moord gaat plegen.

De politie kreeg toegang tot de audiobestanden nadat het telefoontoestel door specialisten was gekraakt. T. had geweigerd de toegangscode te geven. Hij wilde ook niet meewerken om DNA af te staan.

Telefoon uitgezet

Opmerkelijk is ook dat hij ruim een uur voor het moment dat Hidde stierf zijn telefoon heeft uitgezet. Uren na de moord is het toestel weer ingeschakeld. Een van de rechters: ,,Als je kwaad wilt zou je kunnen denken dat u niet getraceerd wilde worden.’’

Onderzoek heeft ook aangetoond dat T. ten tijde van de moord niet thuis was. Ook opmerkelijk: op zijn computer is de compositietekening aangetroffen die kort na de moord door de politie is verspreid. Hij lijkt daar, naar eigen zeggen, een beetje op.

T. kwam niet met verklaringen. Wat hij wel zei: het kan niet waar zijn, dan wel is er sprake van toevalligheden.

Ontroerende verklaringen

Aan het einde van de eerste zittingsdag lazen de vriendin, zus en moeder van Hidde Bergman ontroerende verklaringen voor. De moeder richtte zich op een bijzondere wijze direct tot Milton T.: ,,Je bent ziek en je beseft misschien niet wat je hebt gedaan. Leer je alarmbellen kennen en laat je behandelen. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je ouders.’’ Hij reageerde niet.

Het proces wordt vandaag voortgezet met onder meer de bevindingen van gedragsdeskundigen. In de loop van de dag komt het Openbaar Ministerie met een eis en krijgt de advocaat van Milton T. het woord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu