Een 36-jarige man die wordt verdacht van een poging tot doodslag is donderdagochtend door de rechtbank per direct naar huis gestuurd als gevolg van ‘prutswerk’ van het Openbaar Ministerie. De man zat sinds februari dit jaar vast.

De verdachte zou in februari dit jaar in een woning in Foxhol iemand hebben neergestoken met een mes. Donderdagochtend zou de strafzaak dienen, maar dat bleek tijdens de zitting volgens de officier van justitie een misverstand: ,,Het onderzoek is nog niet klaar.’’

Dit laatste werd daags voor de zitting, woensdag, door de officier van justitie vastgesteld. Er ontbreken nog essentiële stukken (over het letsel) en er moet nog forensisch onderzoek worden gedaan naar DNA, zo zei hij.

Ik zeg het maar gewoon: prutswerk

Bij aanvang van de zitting zei de rechter al tegen de officier van justitie: ,,Ik probeer mijn ergernis en ongenoegen te verbergen.’’ Aan het slot, nadat de rechtbank met grote tegenzin het besluit had genomen dat de strafzaak later moet worden behandeld, sprak de rechter van prutswerk door het OM. ,,Ik zeg dat ook maar gewoon, prutswerk. En de rechtbank baalt daar ont-zet-tend van.’’

Grote glimlach

De verdachte hoorde het - via de tolk - aan met een grote glimlach, helemaal toen duidelijk werd dat hij niet langer in voorlopige hechtenis hoeft te blijven. Hij mag zo, besloot de rechtbank, het proces in vrijheid afwachten.

De man, in Polen geboren, was in februari betrokken bij een steek- dan wel vechtpartij in een woning aan de K. Nieboerweg in Foxhol. Een man raakte daarbij ernstig gewond. Er werden zes mannen aangehouden onder wie de verdachte. Het slachtoffer werd ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Straf van jaren

Wanneer de strafzaak een vervolg krijgt is onbekend. De voortzetting kan maanden op zich laten wachten. De officier van justitie die het prutswerk leverde had aangekondigd dat hij een gevangenisstraf van jaren zal eisen. De verdachte kan nu evenwel gaan en staan waar hij wil.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank