Verdachte ontkent noch bekent poging verkrachting. 'Ik weet het niet meer'

De ingang van de rechtbank in Groningen. Foto DvhN

Tegen een 19-jarige man uit Delfzijl is een gevangenisstraf van 20 maanden geëist wegens een poging tot verkrachting. De man bekende noch ontkende: hij kan het zich niet meer herinneren.

Op 7 juli 2019 werd aan de Biesummerlaan, een fiets- en wandelpad tussen Appingedam en Delfzijl, een vrouw aangevallen. De belager probeerde haar volgens het Openbaar Ministerie te verkrachten. Het bleef bij een poging dankzij een passant die op het gegil van de vrouw afkwam. De belager ging er daarop vandoor.

Verdachte werd aangehouden in Zwitserland

Na sporenonderzoek kwam de verdachte via een match in de DNA-databank in Frankrijk in beeld. De verdachte verbleef in het asielzoekerscentrum in Delfzijl. Hij werd in Zwitserland aangehouden. Na zij uitlevering aan Nederland werd opnieuw DNA afgenomen wat zou hebben uitgewezen dat hij de dader is. De man zit inmiddels bijna een jaar in voorarrest.

Hij zou achter de vrouw zijn aangelopen en haar plotseling hebben vastgepakt en in de bossages hebben getrokken. De doodsbange vrouw kwam daarbij ten val. De man probeerde volgens de verklaring van het slachtoffer haar broek uit te trekken.

‘Poging tot verkrachting kan niet worden bewezen’

De weinig spraakzame verdachte zei dat hij nog nooit iemand pijn heeft gedaan. ,,Ik zou zoiets nooit doen.’’

De advocaat pleitte voor een lagere straf dan de 20 maanden die de officier van justitie eiste. Volgens de raadsvrouw kan een poging tot verkrachting niet worden bewezen. ,,Een poging iemands broek uit te trekken is nog geen poging tot verkrachting. Het is hooguit een aanranding en daar hoort een lagere straf bij.’’

Ook vroeg zij de rechtbank mee te laten wegen dat de verdachte ,,nog maar’’ 18 jaar was toen het gebeurde en al bijna een jaar in een reguliere gevangenis verblijft.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


menu