Verdachte ontkent overval op tabakszaak in Groningen

Het Openbaar Ministerie eist 30 maanden cel tegen Wimpie B. (43) die tabaksspeciaalzaak A-kerk in Groningen zou hebben overvallen.

'Zware last'

Wimpie is het er niet mee eens. Hij heeft een hoop rottigheid in zijn leven uitgehaald, maar is dit jaar begonnen zijn leven op orde te brengen. En net toen hij daarmee goed bezig was, kwam deze verdenking. ,,Dit drukt als een zware last op de schouders’’, laat hij de rechters bij herhaling weten.

Er was - op 1 juni vorig jaar - een man de tabakszaak binnengekomen. Hij had de verkoper bij zijn voornaam genoemd en gezegd: ik wil je geld. Er werd gedreigd met een mes. De buit: ruim 600 euro. De overvaller ging er eerst lopend en daarna op een fiets vandoor.

Onmiskenbaar Wimpie

Wimpie schudt het hoofd. Hij heeft niet eens een fiets. Goed, hij kwam wel eens in die zaak, maar de verkoper kent hij niet. Zeker niet diens voornaam. Zijn probleem: zeven agenten die in de binnenstad van Groningen werken herkennen hem van de camerabeelden. Onmiskenbaar Wimpie, met z’n grote kromme neus en zijn omvangrijk strafblad. Probleem in de rechtszaal: de camerabeelden zijn zo slecht dat het Wimpie net zo goed niet kan zijn geweest. ,,Agenten weten het heus niet altijd beter,’’ zegt hij.

De agenten herkenden hem op een moment dat ze van elkaar al wisten dat hij de verdachte was. Dat maakt de herkenning onbetrouwbaar, meent advocaat Marieke Schlepers. Zij vroeg de rechters om een vrijspraak.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.