Verdachten overval woning Peizerweg Groningen opnieuw voor de rechter (update)

Vier mannen die worden verdacht in augustus 2014 een gewelddadige overval te hebben gepleegd op een toen 68-jarige vrouw in Groningen, staan vandaag terecht bij het gerechtshof in Leeuwarden.

De vrouw werd in haar woning aan de Peizerweg overvallen. De overvallers dachten dat er veel geld te halen was (300.000 euro). De overval werd vanuit de gevangenis in Veenhuizen georganiseerd en werd uitgevoerd tijdens het weekeindeverlof van een van de verdachten.

Alarmsysteem

De overvallers gingen er zonder buit vandoor. De vrouw wist ondanks dat ze was vastgebonden op een stoel, alarm te slaan. Ze kon dat doen door het alarmsysteem in werking te zetten. Dat was aangelegd in verband met haar zieke man. De man was kort daarvoor overleden, maar het systeem werkte nog.

Voor de rechtbank in Groningen werden in 2015 gevangenisstraffen tot acht jaar geëist. De rechtbank veroordeelde drie mannen tot celstraffen van drie, vier en vijf jaar. Twee verdachten werden vrijgesproken. Die laatste twee herhaalden vanochtend dat ze onschuldig zijn. Op vaak gedetailleerde vragen van de rechters, bleven de antwoorden uit. Veel konden ze zich niet meer herinneren. ,,Het is lang geleden'', zeiden ze.

De verdachten en de eisen

 

Laryt L. (32), gedetineerd
eis voor rechtbank: 8 jaar celstraf
vonnis rechtbank: 5 jaar
eis hoger beroep: 7 jaar
Verdachte zou in de woning zijn geweest en zou de overval mede hebben voorbereid. Ten tijde van de overval zat hij een straf uit van 8 jaar wegens een serie overvallen. Hij pleegde de overval tijdens een proefverlof. Heeft opening van zaken gegeven.

Stefan van der W. (28) uit Groningen
eis voor rechtbank: 6 jaar
vonnis rechtbank: 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk
eis hoger beroep: 5 jaar
Volgens het Openbaar Ministerie de spin in het web van de overval. Mede-organisator. Is neef van verdachte Stefano P. Is zelf niet in de woning geweest. Wel in 2012 als monteur. Wist dat er in de woning een kluis was.

Roberto M. (27) uit Delfzijl
eis voor rechtbank: 6 jaar
vonnis rechtbank: vrijspraak
eis hoger beroep: 5 jaar
Zou zijn benaderd door Laryt L. om de overval te plegen. Hij had L. leren kennen in de gevangenis. Verbleef destijds in Den Bosch. Zou in de woning zijn geweest. Zegt dat hij met vrienden ging chillen in Groningen. Ontkent iets met de overval te maken te hebben.

Abdullah E. (26) uit Wolvega
eis voor rechtbank: 6 jaar
vonnis rechtbank: vrijspraak
eis hoger beroep: 5 jaar
Zou zijn benaderd om de overval te plegen en heeft dat volgens het OM ook gedaan. Ontkent stellig. Was wel met de anderen naar Groningen gegaan, maar is later alleen vertrokken. Hoe en wanneer zegt hij niet meer te weten.

Stefano P. (27) , gedetineerd
eis voor rechtbank: 5 jaar
vonnis rechtbank: 4 jaar
eis hoger beroep: aangehouden ivm ziekte verdachte
Organisator. Verbleef ten tijde van de overval in de gevangenis. Sprak door telefoon met anderen over de overval. Ook op de luchtplaats, wat werd opgevangen door bewaarders. Zijn zaak wordt later behandeld.

 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.