Verdachten van RUG-fraude voor rechter

Hans G., het voormalige hoofd van de technische dienst van de RUG, staat vandaag voor de rechter in Almelo. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

De omvangrijke fraudezaak kwam aan het licht door het faillissement van een installatiebedrijf. De directeur moet zich vandaag ook verantwoorden.

In totaal negen verdachten verschijnen vandaag op de regiezitting, die om 10.00 uur begint. Het gaat om Hans G., zijn secretaresse en leidinggevende, drie ondernemers, waaronder Jan J. en Marinus P., en drie familieleden van het hoofd technische dienst.

Onderhoudscontracten

Hans G. heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) vanaf 2008 voor ruim 1,1 miljoen euro gefraudeerd. Hij zou installatie- en bouwbedrijven hebben gevraagd om hem buiten de officiële kanalen geld toe te stoppen of gunsten te verlenen aan hem en zijn familie. Dit in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit.

Na intern onderzoek bij de RUG van Hoffmann Bedrijfsrecherche zijn vier medewerkers ontslagen. Daarnaast kreeg een medewerker voorwaardelijk ontslag en van een ander werd het loon blijvend verlaagd.

Maatregelen

Als gevolg van de fraudezaak is binnen de universiteit een aantal maatregelen doorgevoerd. Zo zijn de administratieve processen verscherpt en is de samenwerking met een aantal leveranciers en extern ingehuurd personeel stopgezet. Het onderzoek van Hoffmann gaat niet verder terug dan 2008, omdat er volgens het college van bestuur van de RUG te weinig concrete aanwijzingen zijn om verder onderzoek te rechtvaardigen.

Live Blog Verdachten fraude RUG voor de rechter
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.