Verdwaalde bom uit WOII nabij Grootegast

De gemeente Grootegast gaat geen werk maken van een bom die in de Tweede Wereldoorlog vermoedelijk is gedropt in de Grootegastermolenpolder.

Dat antwoordde wethouder Sjabbo Smedes (CDA) tijdens de raadsvergadering. De bom moet op 11 november 1944 in de polder per abuis terecht zijn gekomen bij een geallieerde luchtaanval op de sluit bij Gaarkeuken en gedropt met een jachtbommenwerper van het type Typhoon. Het bombardement moest het transport van Duits materieel en munitie via het Van Starkenborghkanaal onmogelijk makenmaken. Getuigen zagen hoe een van de twee vliegtuigen uit de koers raakte en een projectiel dropte boven de polder.

De polder is in handen van Staatsbosbeheer. Wethouder Smedes gaat hiermee in gesprek. Vooralsnog ziet hij niet als een taak van de gemeente om de locatie op te sporen en de bom tot ontploffing te brengen. ,,Als je de grond gaat omwoelen, neem je grotere risico’s.’’

Raadslid Harm Beute (VZ2000) kaartte de kwestie aan. Met het oog op toekomstige ontwikkelingen in de polder vindt hij het belangrijk dat de exacte plaats wordt achterhaald, nu getuigen nog in leven zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.