Verdwenen door de gaswinning: al 62 panden

Bij Het Verdwenen Groningen zijn tot nu toe 62 panden gemeld die verloren gingen als gevolg van gaswinning.

Een maand geleden startte Dagblad van het Noorden het project Het Verdwenen Groningen dat bijhoudt hoeveel gebouwen in Groningen worden gesloopt. Sindsdien is massaal gereageerd op de oproep om informatie over afgebroken panden te delen. De redactie ontving meer dan honderd berichten, foto’s en verhalen. Dankzij deze hulp staan er nu in totaal 90 panden in de database, waarvan 18 nog overeind staan maar worden bedreigd.

Digitaal monument

Eén ding wordt uit de reacties duidelijk, waar de NAM ‘vanwege privacyoverwegingen’ niet veel los wil laten, delen gedupeerden en betrokkenen zelf met minder moeite hun verhalen en ervaringen. Daarmee wordt een digitaal monument gebouwd voor de gebouwen die zijn afgebroken.

De aantallen in de database zullen de komende tijd verder stijgen. Niet alleen zijn journalisten nog bezig met het natrekken van diverse tips, ook worden geregeld nieuwe sloopplannen aangekondigd. Zo staan in Middelstum 34 huurwoningen op de nominatie om te worden gesloopt. In Appingedam wordt een complete woonwijk versterkt, de verwachting is dat hier ook huizen sneuvelen.

Nieuw: longreads

Vanaf vandaag zijn aan de website van Het Verdwenen Groningen longreads toegevoegd. Deze beeldrijke artikelen vertellen de geschiedenis van het oude dorpshuis in Foxhol, de bakkerij in Oosternieland en molen Zeldenrust en de naastgelegen molenaarswoning in Westerwijtwerd. Later komen er nog meer verhalen bij.

Dagblad van het Noorden op Noorderzon. Foto DvhN

Noorderzon

Op kunstenfestival Noorderzon in het Noorderplantsoen in Groningen kunnen bezoekers vrijdag- en zaterdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur in de Horatio Tent kennismaken met Het Verdwenen Groningen. ’s Avonds buigen sprekers als Wim de Ridder en Siemen Cox zich met bezoekers over de vraag waar de provincie Groningen in 2050 staat. Lees hier meer over het programma op Noorderzon.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.