Vereniging Eigen Huis wil actie: 'Gedupeerden moeten op tenen lopen anders worden ze bedonderd'

Tijdens de bijeenkomst op het provinciehuis in Groningen werd een video getoond waarmee Groningers hun grieven willen uiten over de afhandeling van schade door aardbevingen. Foto: DvhN

De Nationaal Coördinator Groningen moet over twee weken een lijst opleveren van onveilige woningen en gebouwen die met spoed moeten worden aangepakt. De eigenaren en bewoners krijgen dan snel bericht. Dat valt te beluisteren in bestuurskringen.

Of die lijst er werkelijk komt, valt te betwijfelen. De afgelopen maanden is achter de schermen druk gediscussieerd over een discutabel model van de NAM waaruit zou blijken dat slechts 1500 woningen in het bevingsgebied versterkt hoeven worden.

Dat zou het gevolg zijn van een snelle afbouw van de gaswinning. Het vaststellen om welke woningen het gaat blijkt een probleem. Het model ‘spuugde’ bij een druk op de knop niet altijd dezelfde woningen uit. Vorige week riepen provinciebestuurders woningen grondig te blijven inspecteren.

Bevingen zullen aanhouden

Maandag drukken Groningse bestuurders, bewoners en maatschappelijke organisaties de Tweede Kamer op het hart dat het afgelopen moet zijn met het getreuzel. In het verleden zijn genoeg woningen geïnspecteerd die als onveilig moeten worden beschouwd omdat de bevingen zullen aanhouden.

Na de aangekondigde verlaging van de gaswinning stond de beloofde versterking ter discussie en was er oorverdovende stilte van enkele maanden. Vorige week gaf minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan dat er toch op korte termijn iets moet gebeuren.

Op het provinciehuis in Groningen voert ook de landelijke Vereniging Eigen Huis (VEH) het woord. Zij volgen een aantal gezinnen die met bevingsschade vastgelopen zijn in een procedure met een duimendik gasdossier.

Volgens VEH, de belangenvereniging van huiseigenaren, ontbreekt het aan een menselijke benadering. De vereniging concludeert dat bewoners constant op hun toppen van hun tenen blijven lopen omdat ze anders simpelweg worden bedonderd.

Schadeafhandeling en versterking

Wat volgens VEH opvalt is dat veel mensen buiten Groningen denken dat alles inmiddels toch wel goed geregeld zal zijn in Groningen. Er zijn regelingen, procedures en instituten en er wordt geld gereserveerd. Maar de praktijk is een andere, stelt VEH. Niemand lijkt grip te hebben op de problemen met schadeafhandeling en versterking.

De Tweede Kamer luistert vandaag vanaf 10 uur naar de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, de RUG en het Gasberaad. Charles Vlek, oud-hoogleraar psychologie en gedragswetenschappen, van de RUG zal betogen dat adviezen van NAM, KNMI, TNO en SodM veel vragen soms discutabele conclusies bevatten als het gaat om de veiligheid in het bevingsgebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen