Russen kunnen stevig eten. En drinken. In Sint-Petersburg, de meest elegante stad van het land, is daaraan gastronomische verfijning toegevoegd. Tijd voor een culinaire wandeling.

De deur is nog niet open, Code Oranje geldt nog voor het grote rijk tussen de Oostzee en de Beringzee. Maar als het Sputnik V-vaccin zijn zegenende werk daar doet, en Moderna/Pfizer/Astra Zeneca enzovoort hier, dan kunnen we binnenkort weer naar Rusland. Het land waarmee Nederland de laatste jaren zo’n moeizame relatie heeft, maar waarmee we sinds Peter de Grote historisch verbonden zijn.

Het meest zichtbare Nederland vinden we in Sint-Petersburg, de stad die Peter de Grote in de 18de eeuw heeft laten bouwen naar het voorbeeld van Amsterdam. De grachten zijn wat breder, maar de façades doen denken aan de hoofdstedelijke koopmanswelstand van weleer.

Paranoia door telefonerende mannen voor het hotel

Zo’n 35 jaar geleden, toen de grauwsluier van het communisme over de Sovjet-Unie hing en we de stad voor het eerst bezochten, heette het hier nog Leningrad. In de herinnering is er vooral de nevel van wodka, en misschien was dat maar beter ook: het eten was naadje, de oktoberwind gierde door onze broeken. Met wat mazzel wisten we een worst te scoren, een knoestig brood en … wodka. Daar kom je een eind mee in de herfstkou.

Misschien is het verleden nog ergens blijven hangen. We hebben de toenmalige Sovjet-Unie meerdere keren bezocht, en tegenwoordig staat er ‘journalist’ in de visumaanvraag. Misschien heeft die combinatie de administratieve raderen tijdens ons verblijf in werking gezet.

Drie avonden op rij staan voor ons appartement aan de Moyski-kade mannen uitgebreid een paar uur te telefoneren. Waarmee ze abrupt ophouden zodra we ons appartement verlaten. Kan natuurlijk ook paranoia zijn. Benieuwd of ze echt geïnteresseerd waren in onze aankopen in het luxe DLT-warenhuis. Of in onze culinaire strooptochten. Want daarvoor zijn we hier.

loading  

Het bruist in de meest ‘Europese’ stad van het land

Sint-Petersburg stelt zich opnieuw aan ons voor als de meest ‘Europese’ stad van Rusland. Het bruist er van het leven. Het bubbelt en reurt in en rond het centrum, waar de rivieren de Neva, de Moyski en het vermaarde Griboyedovkanaal worden doorkruist door die machtige allee die Nevski Prospekt heet.

De karige winkels, waar je vroeger worst en hard brood kon kopen, zijn vervangen door supermarkten met de beste risottorijst, gebrande koffie, vers fruit uit alle delen van de wereld. Gelukkig zijn er ook nog lokale producten als gedroogde of gerookte zoetwatervis, berkensap en eehh … wodka.

Jonge Russen schuiven met hun laptops aan in een keur aan hippe koffietentjes als The Jungle Room aan de Griboyedovkade, ze drinken bier in Belgische cafés als Manneken Pis en Kriek (een brasserieketen) en eten bij restaurants met vegetarisch fastfood of een vers-en-snelconcept. Voor dat laatste schuif je aan bij de leuke tentjes van Market Place , verspreid door het centrum.

loading  

De slagader van Sint-Petersburg is de Nevski Prospect

Slagader van de stad is de Nevski Prospect, waar kerken, paleizen, en warenhuizen de grootsheid ademen van de stad in de 19de eeuw, toen Sint-Petersburg het kloppend hart was van het tsaristische rijk. De Nevski loopt kaarsrecht van de helden-obelisk op het Vosstaniyaplein naar de weidse rivier Neva. Een blikvanger is het schitterende art nouveau-gebouw van Singer – inderdaad, van de naaimachines – waar op de begane grond het vermaarde Dom Knigi (Huis van de Boeken) is gevestigd, en een verdieping hoger de lekkerste koffie en taartjes van St. Petersburg worden geserveerd.

Iets verderop, op de kruising met de Bolshaya Konyushennayastraat, vind je Biblioteka (Nevski Prospect 20). Hier zat ooit in de 19de eeuw de Nederlandse kerk, die na de Russische Revolutie werd omgebouwd tot bibliotheek. Het is daar een heerlijk culinair ratjetoe: op de begane grond een koffie- en taartjestent, een verdieping hoger een sfeervol loungerestaurant.

Met delicate ‘westerse’ gerechten als filet mignon en een zachte mousse van topinamboer, een uitstekende wijnkaart en goede bediening in een ontspannen ruimte. Prima plek ook om met een boek een uurtje comfortabel te zitten. Doen de Russen ook.

loading  

Een stevig ontbijt, lunch met blini en gevulde deeghapjes

Volgens de klassieke Russische keuken moet je stevig ontbijten, met (desem)brood, kaas, worst en ei. De lunch wordt vaak begeleid door blini , de vermaarde Russische pannenkoeken met een hartige vulling en zure room. Loop eens binnen bij Russkie Blini (Gagarinskaya 13). Bij een beetje authentiek Russisch restaurant ontkom je niet aan pierogi (een soort dumplings, gevuld met bijvoorbeeld zuurkool en gehakt) of pelmeni, met vlees gevulde deegballetjes die in water of bouillon zijn gekookt. Rode bietensoep met room ( borsjtsj ) hoort er natuurlijk ook bij. Al die klassiekers kom je tegen in Gogol (Malaya Morskaya 8), dat veel toeristen trekt. Misschien iets te veel; het personeel is niet altijd even toeschietelijk.

Dan kun je beter naar Severaynin (Stolyarnyy Pereulok, 18), dat wel wat duurder is, maar waar het culinaire niveau een stuk hoger ligt. De naam komt van het Russische woord sever , wat noorden betekent. Dus veel noordelijke Russische vleesgerechten op de kaart. Hier serveren ze kaviaar en traditionele Russische pies , gevuld met vlees of vis. In de vistaart treffen we zalm en Baltische sprot. Andere lokale klassieker: de novo Michailovskaya -filet met aardappelpuree. Zogezegd de Petersburgse versie van de chicken Kiev .

Onmiskenbaar een van de toprestaurants van de stad is Cococo (Voznesensky Ul. 6) waar chef Igor Grishesjkin moderne technieken en traditionele Russische ingrediënten mengt met de geur- en smaakherinneringen van zijn jeugd op het platteland buiten de stad: denk aan distelsoep of een tiramisu van esdoornsap.

Hij gebruikt producten van lokale boeren en maakt zijn eigen fruitsappen – waaronder van pompoen –, limonades en biologische wijn. En dat alles in een huiselijke atmosfeer. Overigens zijn veel van de huisgemaakte producten ook in een winkeltje te koop. En je bent maar een paar stappen verwijderd van de machtige St. Izaakkathedraal.

loading  

Eendenborstfilet met boekweitpopcorn en aardappelpuree met anijszaad bij Charlie

Een gastronomisch café wordt het wel genoemd, maar dat doet Charlie (Griboyedovkade 54) te weinig eer. Je kunt er fantastisch ontbijten, lunchen én dineren. Chef Yuri Manchuk heeft niet alleen smaak in zijn gerechten gestopt, ook in de vormgeving. Het servies komt in blauwe tinten, wijn wordt geschonken in kristallen glazen, er wordt gelonkt naar art deco en we zien een muur met flamingo’s en glas-in-loodramen met bananen.

Charlie heeft een fantastische wijnkaart, een mooie start voor een feestelijk maal met hartige profiteroles en een keur aan smeersels met stevig Russisch brood als entree. De bloemkoolsoep met gorgonzola, gerookte amandelen en aloéhoning en Parmezaanchips is een knaller, net als de eendenborstfilet met boekweitpopcorn en aardappelpuree met anijszaad.

Waar het Griboyedovkanaal de Gorokhovayastraat kruist is het een en al eten en drinken. Wandel eens naar binnen bij Zoom (Gorokhovaya 22), het hippe kunstenaarsrestaurant. Op de kruising vinden we ook Mickey & Monkey (nr. 27), een drukbeklant loungerestaurant met een tikje verveeld ogende bediening. Liever gaan we naar het zusje aan de overkant, I’m Thankfull for today (nr. 4).

Een plek waar je tot 9 uur ’s avonds kunt ontbijten, maar dat de hele dag een knusse warmte uitstraalt. Een lange stamtafel, een paar nisjes en zitjes, mooie kandelaars en planten helpen daaraan mee, net als de bediening. De gerechten zijn klein maar fijn, en het is een heerlijk plekje om laptop of boek open te slaan. Fijne smoothies en zelfgemaakte limonades ook.

Niet te vergeten: ook in Rusland is het vegetarisme in opkomst. En een van de leukste vega-restaurants (ook vegan) is Ukrop , dat tegenwoordig vier vestigingen heeft (Vosstania 47, Malaya Konyushennaya 14, Marata 237, Liniya 30). Mooi minimalistisch ingericht, met veel hout, is het een plek waar je net zo gemakkelijk voor een ontbijt aanschuift als voor een diner. Want de Rus eet altijd en overal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eten & drinken