De inwoners van Woltersum hebben online besprekingen over de aanpak van hun kapotte huizen in het aardbevingsgebied afgezworen. Instanties die met hen willen overleggen, moeten zich in coronatijd fysiek melden in het dorpshuis.

Dat komt omdat een eerdere online bijeenkomst over de verzakte woningen in het dorp escaleerde. ,,De emoties liepen hoog op. De mensen waren niet meer rustig te krijgen’’, vertelt bewoner Boudewijn Sas. ,,We hebben het online geprobeerd, maar onze ervaringen met digitaal vergaderen over dit gevoelige onderwerp, zijn slecht.’’

Bewoners ontzorgen

Woensdag maakte wethouder Roeland van der Schaaf bekend dat voor de eerste dertien woningen funderingsonderzoeken worden gedaan. Als blijkt dat de funderingen werkelijk moeten worden aangepakt, heeft de gemeente daar maximaal 100.000 euro per woning voor beschikbaar.

De bedoeling is dat vervolgens alle 160 kapotte huizen waarvan een deel verzakt is, tot in de fundering worden gerepareerd en versterkt. ,,Daarmee ontzorgen we de bewoners en wordt één keer in plaats van drie of vier maal een aannemer ingeschakeld’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

Niet zomaar vertrouwen

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de gemeente Groningen en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) tonen begrip en komen naar de dorps- en wijkcentra in Woltersum en Ten Post.

Sas: ,,Na jaren soebatten over het herstel van ernstige funderingsschade en de versterkingsoperatie heb je niet zomaar vertrouwen in de officiële instanties. Dan is het fijn, belangrijk en zinvol om elkaar recht in de ogen te kijken. Er zijn in één ruimte tegelijkertijd nooit meer dan vijf tot zeven mensen aanwezig.’’

In drie of vier jaar klaar

Programmamanager Diana Veringa van de gemeente Groningen toont begrip voor de wens van Woltersum om elkaar fysiek te ontmoeten. ,,Gelukkig staan alle seinen op groen. Er gebeurt veel achter de schermen’’, zei Veringa vorige week.

De gemeente Groningen betaalt de funderingsoperatie uit gelden die vorig jaar door het rijk aan de bevingsgemeenten zijn toegekend. De wethouder verwacht dat de hele versterkingsoperatie in Woltersum over drie of vier jaar is geklaard.

‘Ik heb er genoeg van’

Henk Tienkamp zal dat niet meer meemaken. Na een jarenlange discussie met het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft hij zijn woning aan de Kollerijweg te koop gezet. De toekomstige eigenaar kan met het toegekende herstelbedrag dat IMG in een pot heeft gedaan, aan de slag.

Tienkamp bevestigt zijn vertrek naar Schiermonnikoog. ,,Mijn vrouw en ik hebben daar een huis gekocht. Ik heb er genoeg van en heb mijn portie hier wel gehad. Ik voel me vluchteling.’’

‘Helder en positief blijven’

Dorpsgenoot Sas houdt hoop op een goede afloop. ,,Al blijft het hordenlopen. Eerst komen de onderzoeken, daarna worden per woning plannen gemaakt. Dat kost tijd. De afwikkeling gaat heel veel energie kosten. Ik ben benieuwd of het daadwerkelijk tot uitvoering komt. Ik wil helder en positief blijven, maar ik hou mijn hart vast.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen