Vergrijzing in Groningen en Drenthe toegenomen

De inwoners van Groningen en Drenthe worden steeds ouder en krijgen minder kinderen. In grote delen van de beide provincies is meer dan 21 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. Dit meldt het CBS.

De meest vergrijsde regio in Nederland is Zeeuws-Vlaanderen. De tweede plaats is voor Delfzijl.

Drenthe

In Zuidoost-Drenthe is 21,6 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. In Noord-Drenthe is 21,7 procent van de bevolking 65-plus. In vergelijking met andere regio’s is de bevolking in Drenthe bovengemiddeld snel vergrijsd.

Groningen

In de provincie Groningen wonen de meeste ouderen in Delfzijl en omgeving. Hier is 23 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar. In Oost-Groningen is 22,5 procent van de bevolking 65-plus.

In overig Groningen is 16,3 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar. In stedelijke gebieden, zoals de regio rondom Groningen, ligt het percentage 65-plussers onder het landelijke gemiddelde van 18 procent. Dit komt omdat in de afgelopen twintig jaar steeds meer 18- tot 25-jarigen naar steden zijn verhuisd om er te gaan studeren of werken.

Door het vertrek van jongeren neemt het percentage jongvolwassenen in de regio’s aan de randen van Nederland, zoals Delfzijl en Oost-Groningen, af. Het vertrek van de jeugd versterkt indirect de vergrijzing, doordat zij hun kinderen niet in de regio’s krijgen, maar in steden. Samen met Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen is het geboortecijfer in Noord-Drenthe, Zuidoost-Drenthe en Delfzijl en omgeving met minder dan acht baby’s per duizend inwoners het laagst.

Flevoland is de minst vergrijsde provincie van Nederland. 12 procent van de bevolking is daar 65-plus.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.