Verhouding Slochteren en Hans Alders (NCG) behoeft relatietherapie

Om tot een beter huwelijk te komen kan relatietherapie tussen de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, en Midden-Groningen gewenst zijn.

Het college van B en W van Midden-Groningen moet bij de dorpsvernieuwing een actievere bestuurlijke rol spelen. De gemeenteraad moet daarin politiek actiever worden. De politiek in Midden-Groningen deelt de gevoelens in de samenleving over alles wat met gaswinning te maken heeft, maar bovenal moeten het college van B en W én de gemeenteraad zelfbewust, als één kracht naar buiten treden.

Phoenix

Zo vatte voorzitter Chris Ubels het drie uur durende gasdebat in Slochteren, waarvan de naam synoniem is voor het Nederlandse gas, samen.

De politiek besprak donderdagavond hoe Midden-Groningen, mocht de gaskraan ooit dichtgaan, als een Phoenix kan herrijzen.

Relatietherapie

Breken met de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, zoals werd gesuggereerd, noemt wethouder Anja Woortman (PvdA) geen goed idee. Dan wordt het kind met het badwater weggegooid. Wel werd de suggestie van Kees Koning (SP) overgenomen, dat er behoefte bestaat aan relatietherapie in de verhouding met de NCG.

Lans

Burgemeester Rein Munniksma brak een stevige lans voor de ambtelijke organisatie van Midden-Groningen. ,,Waar wij met betrekking tot het aardbevingsdossier zes maanden geleden stonden, toen eind oktober de werd begonnen met het ineenschuiven van drie ambtelijke organisaties tot één, staat in geen verhouding tot datgene waar wij nu toe in staat zijn.’’

Tekortgedaan

Munniksma: ,,Binnen de organisatie zijn op het aardbevingsdossier op een enorme manier de handen uit de mouwen gestoken. Daarbij zijn onderdelen van de gemeente tekortgedaan, maar het is de goede zaak waard.’’

Munniksma en Woortman, (’80 procent van onze agenda is gerelateerd aan gaswinning en de gevolgen daarvan’), woonden in Den Haag de hoorzitting over de gaswinning bij. ,,Om er te zijn, omdat het belangrijk is om met mensen te praten. Zelfbewustzijn maakt de kracht van Groningen groter.’’

Dorpsvernieuwing

Met Woortman is ook Munniksma van mening dat bij de aanpak van de problemen de burger centraal moet staan, planmatige dorpsvernieuwing de aangewezen strategie is en dat de rol van de gemeente groot en actief moet zijn.

,,Wij moeten de regie hebben, maar de hele zaak naar ons toe trekken brengt financiële risico’s met zich mee’’, aldus Woortman. ,,Het Rijk en de NAM zijn financieel verantwoordelijk, zij moeten betalen en wij moeten oppassen geen te grote broek aan te trekken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.