Verhuizing Smit Sport & Schoenen Delfzijl vertraagd door onderzoek naar flora en fauna

Het toekomstige pand van Smit Sport & Schoenen in de Landstraat naast de Hema. Foto: via Smit Sport & Schoenen

De verhuizing van sport- en schoenenzaak Smit Sport in Delfzijl laat vijf maanden langer op zich wachten. Een onderzoek naar beschermde planten en dieren is vertraagd.

Smit Sport & Schoenen verhuist van de Willemstraat naar de locatie naast de Hema in de Landstraat. Het pand dat daar nu staat, vroeger een viswinkel, wordt deels gesloopt. Voordat de sloop van de voormalige viszaak kan beginnen, moet er onder meer gekeken worden of er dieren zoals vleermuizen in huizen.

Dat onderzoek is vertraagd. „We zaten net over de deadline heen om in een specifieke periode, bepaalde onderzoeken naar flora en fauna te kunnen doen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Nieuwe zaak

Gea Smit van de sportzaak vindt het jammer. „Wetten zijn wetten, daar kun je niet onderuit. Maar we vinden het heel vervelend.” De nieuwe zaak wordt kleiner, maar heeft wel alles gelijkvloers. „Wij kijken er erg naar uit. Het is een smal, maar diep pand.” De Delfzijlster sportwinkel bestaat al 62 jaar. Inmiddels heeft de dochter van Gea de touwtjes in handen.

Smit Sport verhuist om plaats te maken voor nieuwbouwplannen. In het centrum van Delfzijl ontwikkelt de gemeente samen met wooncorporatie Acantus en zorgorganisatie Noorderzorg zestig tot tachtig nieuwe appartementen voor jong en oud. Het project wordt Wonen met een PLUS genoemd omdat in het gebouw bijvoorbeeld thuiszorg komt. Ook is er ruimte voor een nieuwe vestiging van de Lidl en nog enkele andere winkels. Bovenop het dak van de supermarkt wordt een tuin aangelegd voor de bewoners van de appartementen.

Kernwinkelgebied

De gemeente Delfzijl is al jaren bezig om de leegstand in de winkelstraten op te lossen, door zaken van de rand van de havenstad naar het centrum te laten verhuizen. Het project behoort tot het zogeheten Actieplan Delfzijl waarbij het hele centrum een update krijgt.

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het appartementencomplex starten na de zomer van 2020. In het najaar van 2021 worden de appartementen opgeleverd. Volgens de gemeentewoordvoerder levert de vertraging van de verhuizing van Smit Sport geen vertraging op voor het nieuwbouwproject.

menu