Verhuurders en huurdersorganisaties in aardbevingsgebied: 'Minister Knops, bemoei je niet met onze afspraken'

Woningcorporaties en huurdersorganisaties in het aardbevingsgebied roepen minister Raymond Knops (CDA) op zich niet te mengen in afspraken over de versterking die zij onderling maken.

Dat is een van de vijf voorstellen die de betrokken organisaties in een brief aan de minister doen.

Minister moet zich niet mengen met lokale kwesties

De voorstellen komen voort uit intensief overleg tussen de huurdersorganisaties en de corporaties in het aardbevingsgebied. De aanleiding was de commotie over de verhuiskostenvergoeding die eind vorig jaar ontstond. Huurders die moeten verhuizen vanwege de versterkingsoperatie, krijgen van de ene corporatie een hogere onkostenvergoeding, dan van de andere.

Minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken beloofde, na aandringen van leden van de Tweede Kamer, met de woningcorporaties en huurders in gesprek te gaan over de verhuisvergoedingen. Hij liet directeur-generaal Chris Kuijpers van Bestuur, Ruimte en Wonen poolshoogte nemen in Groningen.

De corporaties en huurdersorganisaties geven aan dat zij ongerust zijn over het feit dat de minister zich mengt in lokale kwesties. Zij denken dat dit bepaalde verwachtingen schept onder de huurders.

Ook vrezen zij dat de minister een lijn wil trekken voor de verhuisvergoeding, terwijl elke corporatie hier aparte afspraken over heeft gemaakt met haar huurdersvereniging. „We moeten maatwerk blijven leveren”, zegt directeur Hilde van Ree van Groninger Huis namens de corporaties.

Vergoeding voor emotionele schade

De corporaties maken zich ook hard voor een vergoeding voor emotionele schade voor huurders in het bevingsgebied. Volgens Van Ree brengt verhuizen vanwege de aardbevingsproblematiek veel emotie met zich mee. „De huurders hebben lang te maken gehad met boosheid en een gevoel van machteloosheid.” Hier moet rekening mee gehouden worden.

Knops liet weten dat hij hierover in conclaaf gaat met het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen. Ook wil hij opnieuw met de wooncorporaties in gesprek over de verhuisvergoedingen en andere versterkingsonderwerpen.

De vijf voorstellen in de brief op een rijtje

  • Laat bestaande afspraken ongemoeid
  • geef voor komende versterking dezelfde ruimte als voor de lopende versterking
  • zorg voor gelijke behandeling van huurders en particuliere woningbezitters
  • maak werk van compensatie voor emotionele schade
  • laat partijen geschillen samen oplossen

De betrokken huurdersorganisaties zijn Huurders Koepel Acantus, Huurdersvereniging De Delthe, Stichting Bewonersraad Slochteren, Huurdersraad Hoogezand Sappemeer, Huurdersvereniging De Maren, Huurdersvereniging Uithuizen, St. Huurdersplatform Bedum Ten Boer en Huurdersvereniging De Huurder.

De betrokken woningcorporaties zijn Acantus, De Delthe, Groninger Huis, Lefier, Marenland, Stichting Uithuizer Woningbouw, Wierden en Borgen en Woonzorg.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.