Verkeerde bijbal afgezet: Uroloog Wilhelmina Ziekenhuis Assen berispt

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Foto: archief DvhN/Duncan Wijting

Een uroloog van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen heeft bij een 50-jarige man uit Drenthe tijdens de operatie een verkeerde bijbal verwijderd. Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg legde de arts een berisping op.

De patiënt leed aan chronische ontsteking aan een bijbal. Als uiterste redmiddel zou de bal eind 2017 worden verwijderd. Na de operatie was die nog voelbaar. De gezonde bijbal was verdwenen. De arts geloofde dit in eerste instantie niet en wilde niet naar het bed van de patiënt komen. Die liet zich met bed en al naar de arts rijden.

Er ging meer mis bij de operatie

De arts contstateerde toen pas de fout. Er was tijdens de operatie meer misgegaan. Zo had voor de operatie een zwarte pijl bij het te verwijderen lichaamsdeel moeten worden gezet. Die pijl ontbrak. Deze extra controle had de arts volgens het protocol moeten toepassen. Hij verzuimde dit. In het operatieverslag stond ten onrechte vermeld dat die pijl wel was gezet.

Calamiteit werd niet gemeld

De arts is volgens de tuchtrechter ernstig nalatig geweest. Na het incident ging de arts op vakantie. Zonder de calamiteit te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hij informeerde de huisarts van de patiënt niet over de verdere zorg. ,,Dit is laakbaar gedrag. De arts nam niet zijn professionele verantwoordelijkheid. Hij toonde geen inzicht”, zei de tuchtrechter.

De patiënt verweet de uroloog ook dat hij koos voor een onnodige operatie en de patiënt onvoldoende informeerde hierover. Deze klachten achtte de tuchtrechter ongegrond. Het is niet ongebruikelijk dat een dergelijke ingreep als laatste redmiddel wordt toegepast, zei de rechter.

Leven patiënt staat sinds de ingreep op de kop

De patiënt is inmiddels overgestapt naar het UMC in Groningen. Zijn leven staat sinds de foutieve operatie op de kop. Door de voortdurende pijn raken de spieren verkrampt. Hierdoor straalt pijn uit naar de heupen, de bekken en onderrug. ,,Ik kan geen onderbroek dragen, niet meer mijn benen bij elkaar houden en ik ben nu volledig arbeidsongeschikt”, zei hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen