Verkeerscirculatieplan Helpman volgend jaar klaar

De Groninger verkeerswethouder Paul de Rook (D66) zegt dat het verkeerscirculatieplan voor de wijk Helpman volgend jaar zomer klaar is. Dat is een jaar later dan zijn voorganger Joost van Keulen (VVD) eerder beloofde.

De gemeente legt een ‘knip' in de Helperbrink zodat weggebruikers niet meer van de Helperzoom naar de Verlengde Hereweg (of andersom) kunnen rijden. Andere straten krijgen éénrichtingsverkeer (zie kaartje).

Het plan moet sluipverkeer door de wijk voorkomen als de Helperzoomtunnel open gaat. Die tunnel onder het spoor vervangt, zo het nu lijkt vanaf 2018, de spoorwegovergang bij de Esperantostraat en de op- en afritten Oosterpoort en Hereweg naar de zuidelijke ringweg.

Doorgaand verkeer kan over de Goeman Borgesiuslaan en de Helperzoom. Dat is de enige route waar de maximum snelheid 50 km/uur blijft en niet omlaag gaat naar 30 km/uur. Fietsers langs de Helperzoom krijgen op de route naar Haren voorrang op auto's (zie montagefoto).

Volgens De Rook zijn de vier scholen in de wijk blij met de maatregelen. Ze trokken al langer aan de bel vanwege de onveilige verkeerssituatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.