Het ongeval bij Lauwersoog waarbij een 44-jarige man en een 9-jarig meisje om het leven kwamen. Foto: De Vries Media

Verkeersdrama Lauwersoog: Geen mens ter wereld had vandaag willen ruilen met Ingrid L. uit Haren

Het ongeval bij Lauwersoog waarbij een 44-jarige man en een 9-jarig meisje om het leven kwamen. Foto: De Vries Media

Ze schrok van de bus die ze niet zag. Hoe dat kon? Ze weet het tot de dag van vandaag niet. En nee, de klok terugdraaien kan ze ook niet.

Geen mens ter wereld had gistermiddag willen ruilen met de 64-jarige vrouw uit Haren. Bevend en huilend, nauwelijks in staat te praten, zit zij in de verdachtenbank. De verdenking is hard. De verdenking is dat door de schuld van de vrouw twee mensen in Lauwersoog om het leven zijn gekomen. Een vader en een dochter. Peter Luttikhuizen en Aminga, 44 en 9 jaren oud en jong.

De rechtszaal in Groningen zit vol. Er zijn nabestaanden, vrienden en kennissen van de slachtoffers. En familie en vrienden van de vrouw uit Haren.

Geen haast

De rechters vragen of ze zich kan herinneren wat er is gebeurd op die 20ste augustus van het vorige jaar, rond het middaguur. Ze wilde naar Schiermonnikoog met de boot van half een. Ze werkte op het het eiland, de situatie ter plaatse was haar bekend. Ook dat de busbaan sinds een paar weken iets anders lag.

Had ze haast? Nee, echt niet, dat kan ze verzekeren. Dat zegt ze. Het zou, toen het gebeurde, vijf over twaalf zijn. De boot ging om half een. Tijd zat. Ook nu ze een andere parkeerplek moest vinden omdat de parkeergarage vol was. Ze had haar auto gekeerd en wilde via de Zeedijk naar de andere kant rijden, verder van de boot, maar waar altijd nog wel een plekje is.

Het verkeer op de Zeedijk heeft voorrang. Ze rijdt niet hard. Het is druk. Stond ze stil voor de haaientanden? Nee. Ze reed stapvoets. Dan ineens, van links een bus. Ze schrikt. En doet wat ze nooit had moeten doen. Uit paniek. Een verkeerde keuze. Een reactie. Ze remt niet, ze geeft gas.

Hoe zie je bus over hoofd?

Met verhoogde snelheid schiet ze voor de bus langs. De buschauffeur moet vol in de remmen. In plaats van links met de weg mee, schiet de vrouw met haar zware Volvo rechtdoor. Ze schept Peter Luttikhuizen, ze rijdt over het meisje Aminga heen. De vader is op slag dood, het meisje overlijdt twee dagen later in het ziekenhuis. De 8-jarige Pelle, het broertje, is gewond.

Een getuige verklaart dat de auto met een snelheid reed die je daar niet zou verwachten.

Een van de rechters merkt op dat agenten in een verbaal hebben genoteerd dat het ongeluk om 12.18 uur plaatsvond. Als dat klopt, dan had de vrouw misschien toch haast? Ze zegt dat 12.18 uur niet klopt. Kennelijk is het exacte tijdstip niet vastgelegd, wat wel raar zou zijn. De officier van justitie laat het ongemoeid.

Volgens de aanklager is de Harense aanmerkelijk onvoorzichtig geweest. Want hoe kan het dat ze de naderende bus over het hoofd heeft gezien? In een overzichtelijke verkeerssituatie? Het kan alleen maar als een bestuurder niet zit op te letten. En dus onvoorzichtig is. En niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt die op iedere verkeersdeelnemer rust. Dat zegt de officier van justitie.

Nabestaanden: straf gerommel in de marge

De eis: een werkstraf van 200 uur. Daarnaast een rijontzegging van twee jaar. De officier van justitie spreekt haar verbazing uit over het feit dat Ingrid L. al na een maand weer achter het stuur kroop.

De nabestaanden, de zus, de broer en de partner van Peter, moeder van Aminga, van Pelle, spreken de rechters toe. Ingrid L. moet haar verantwoordelijkheid nemen. Niet het slachtoffer spelen, maar dader zijn. Ze denken dat Ingrid L. wel haast had en dat ze adequater had moeten handelen. Ze willen dat Ingrid L. zich niet verstopt, maar deelt in het verlies. De straf vinden ze minder relevant. ,,Een straf is ook maar gerommel in de marge’’, zegt partner en moeder Willemien Hoevenaar.

Ze geven in overweging dat Ingrid L. alvast een donatie kan doen aan stichting Regenboog.

De advocaat houdt een zakelijk pleidooi. Dat de rechten van Ingrid door de politie zijn geschonden, dat ze door geen voorrang te verlenen nog niet onvoorzichtig is geweest, dat ze het ongeluk met haar auto met vierwielaandrijving niet had kunnen voorkomen, dat Ingrid in juridische zin onschuldig moet heten.

Uitspraak over twee weken.

menu